Koroonaviirus tõi Lääne-Virumaale tasuta bussisõidu

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Täna Lääne-Viru maakonnaliini nr 27 teenindanud Andrus ja kõik tema kolleegid on alates nädalavahetusest reisjatest eraldatud.
Täna Lääne-Viru maakonnaliini nr 27 teenindanud Andrus ja kõik tema kolleegid on alates nädalavahetusest reisjatest eraldatud. Foto: Vladislav Musakko

See, mida ei suutnud poliitikud, sellega sai "hakkama" koroonaviirus: bussijuhtide tervise kaitsmiseks on nad eraldatud reisijatest, mis ühtlasi tähendab, et maakonnaliini bussides pileteid ei müüda ja sõit on tasuta. Enne eriolukorra tekkimist oli Lääne-Virumaa teatavasti üks Eesti neljast maakonnast, kus tasuta sõitu polnud.

AS Go Bus Rakvere regiooni direktor Rein Kaljuveer ütles, et bussijuhte sõitjatest eraldades lähtusid nad Maanteeameti ja Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse juhistest. "Nende kohaselt on reisijatel keelatud siseneda esiuksest," selgitas ta.

Kuna Lääne-Viru maakonnaliidel müüs pileteid bussijuht – suhtlemine oli temaga möödapääsmatu ka siis, kui sõidu eest tasuti mõne kaardiga – ,siis on bussisõit meie maakonnas kuni eriolukorra lõppemiseni tasuta.

Täna hommikul liini nr 27 teenindanud bussijuht Andrus oli elurõõmus: "Tuleb, mis tuleb! Pileteid ma ei müü, sõit on tasuta. Midagi tavapäratut pole juhtunud, reisijad on mõistvad."

Kalle juhitud maakonnaliinibussis aga reisijaid ja teda eraldavat piiret polnud. "Mina osutan GoBusile alltöövõttu ja pole mingeid juhiseid saanud," põhjendas ta. "Töö on tavaline. Mis teha: kui jään haigeks, siis jään."

Rein Kaljuveer täpsustas, et kuna Kalle on GoBusi Rakvere filiaalis ainus bussijuht, kes osutab teenust teise firma kaudu alltöövõtuna, siis ei jõutud teda uutest nõuetest lihtsalt informeerida.

Alates nädalavahetusest on reisjatest eraldatud ka Rakvere linnaliinibusside juhid. "Lisaks hakkasime alates reedest linnabusse desinfitseerima," mainis liine teenindava OÜ M.K. Reis-X juhataja Margus Korka. "Ostsime desovahendid ja saime nendega kaasa korralikud kasutusjuhendid. Juhitidele on antud käsk desinfitseerida busse iga ringi järel lõpp-peatuses."

"Puhastame busse hoolikalt iga päev, pöörates erilist tähelepanu kontaktpindadele," kinnitas ka Go Busi Rakvere filiaali direktor Rein Kaljuveer. "Selleks on meil puhastusteenindajad. Hoolimata regulaarsest busside puhastamisest võib ühistransport olla inimeste erineva hügieenikäitumise tõttu viirustele levikule siiski soodne pinnas. Seetõttu paneme meie kõigi tervise huvides ka bussireisijatele südamele, et inimesed järgiksid Terviseameti soovitusi hügieeni tagamiseks nagu näiteks käte desinfitseerimine, lähikontakti vältimine, kaitstud aevastamine ja nuuskamine. Iga inimene saab viiruse leviku tõkestamiseks oma panuse anda. Kuna meie busse kasutavad ka riskigruppi kuuluvad eakad ja nõrgema immuunsusega inimesed, siis on enda ka kaasreisijate tervisest hoolimine praegu eriti tähtis."

Alates homsest jätab Go Bus käigust ära mitu üle-Eestilist kaugbussiliini, sealhulgas liini nr 229 Rakvere-Tallinn. "Muudatused sõiduplaanides jäävad kehtima eriolukorra ajal,“ sõnas Go Busi juhataja Andrei Mändla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles