Kunda Nordic Tsemendis läks lahti koondamine: töö kaotab 78 inimest

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Kunda tsemenditehas koondab ligi 80 inimest. See tähendab suuri probleeme kogu piirkonnale. 
Kunda tsemenditehas koondab ligi 80 inimest. See tähendab suuri probleeme kogu piirkonnale. Foto: Sander Ilvest

AS-i Kunda Nordic Tsement nõukogu otsusel lõpetatakse juba sel kuul Kundas klinkritootmine. Otsuse taga on hüppeliselt kasvanud CO2 hind, mis avaldab ettevõtte tulemustele olulist mõju. See omakorda tähendab ligi 80 töötajale koondamisteadet. 

Ettevõtte sõnul on otsuse taga hüppeliselt kasvanud süsinikdioksiidi hind, mis avaldab majandustulemustele olulist mõju. Tehases on kasutusel vana tootmistehnoloogia, mille tõttu on õhku paisatavate süsinikuheitmete hulk suhteliselt kõrge.

Sellest tulenevalt on klinkritootmise jätkamine Kundas muutunud majanduslikult ebaotstarbekaks. Tsemendijahvatus ja -müük Kundas jätkuvad.

Võrreldes kuivmenetlusel töötavate tsemenditehastega on tootmine Kundas energiakulukam, sest tehas kasutab vana tootmistehnoloogiat ja paljud tootmise võtmenäitajad jäävad tunduvalt kehvemale tasemele.

"Oleme jõudnud Kundas teelahkmele, kus klinkri tootmishinna vähendamiseks ja üha karmistuvate keskkonnanõuete täitmiseks, mida huvigrupid meilt ootavad, on vaja uut kuivmenetlusel töötavat tehast. Kuna tootmismaht on suhteliselt väike, ei ole selline investeering kasumlik," ütles AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein.

Kunda Nordic Tsement jätkab tööd tsemendijahvatustehasena, samuti jätkatakse killustiku tootmist. Tsemendi tootmiseks vajalikku klinkrit hakatakse edaspidi laevadega sisse tooma teistest kaasaegsematest tehastest. Seetõttu väheneb Kundas toodetud tsemendi süsinikdioksiidi jalajälg ettevõtte hinnangul ligikaudu 30 protsenti.

Klinkritootmise lõpetamise tagajärjel koondatakse ettevõttes ligikaudu 80 töötajat. "Teeme omalt poolt kõik, et kogu protsess oleks läbi viidud vastutustundlikult ja et kõik koondatavad töötajad naaseksid võimalikult kiiresti tööturule," lausus Meelis Einstein. Selleks alustab ettevõte koostööd töötukassaga.

Töötukassa kommunikatsiooni peaspetsialist Lauri Kool ütles hommikul, et töötukassaga pole ettevõte veel ühendust võtnud, seda teevad nad nüüd ise. "Uurime, millal koondamised on plaanis läbi viia, millised ametikohad koondatakse, ja siis juba selle info põhjalt saame plaanida edasi," lausus Kool. 

Lääne-Virumaal on registreeritud töötus Eesti keskmisest kõrgem – 6,6 protsenti. 

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum rääkis, et see mõjutab kogu piirkonda, kohapealsed transpordifirmad saavad samuti löögi. "See mõjutab ka valla tulumaksu," ütles Vallbaum.

AS Kunda Nordic Tsement on 1992. aastal asutatud aktsiaselts, kelle eelkäijad on Kundas tsementi tootnud alates 1872. aastast. AS Kunda Nordic Tsement kuulub maailma juhtivasse ehitusmaterjale tootvasse kontserni HeidelbergCement Group (75 protsenti aktsiatest), 25 protsenti aktsiatest kuulub Iiri kontsernile CRH. Kunda tsemenditehases töötab 163 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles