Lasteaedade juhid tegevuse ümberkorraldamisest: lahendused on leitavad

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Kadrina Sipsiku ja Hulja lasteaia direktor Anu Faelmann-Klaus ütles riigi juhiste kohta, et toimetatakse vaikselt ja jälgitakse kõike, mis ette kirjutatud.
Kadrina Sipsiku ja Hulja lasteaia direktor Anu Faelmann-Klaus ütles riigi juhiste kohta, et toimetatakse vaikselt ja jälgitakse kõike, mis ette kirjutatud. Foto: Kadrina valla fotoveeb

Selleks, et vältida koroonaviiruse nakkuse edasikandmist said lasteaiad juhised oma töö ümberkorraldamiseks. Lasteaedade juhid ütlesid, et poisse-tüdrukuid käib lasteaias väga vähe. Reeglites midagi kaelamurdvat ei ole, lahendused on leitavad.

Täna oli Rakvere Triinu lasteaias lapsi kohal võrreldes eilsega poole vähem – neli last. Kadrina ja Hulja lasteaia 212 lapsest oli kahe maja peale kokku lasteaeda tulnud seitse tüdrukut-poissi.

Paljud vanemad on lapsed koju jätnud. Ometi tuleb koroonaviiruse edasikandmise vältimiseks lasteaedade töö korraldamisel kindlaid juhiseid järgida.

Kadrina Sipsiku ja Hulja lasteaia direktor Anu Faelmann-Klaus rääkis, et valverühm töötab, vaikselt toimetatakse, jälgitakse kõike, mis ette kirjutatud. 

"Trennid-ringid on ära jäetud, desinfitseerime igal võimalusel," loetles Faelmann-Klaus põhilisi muutusi. 

Lasteaia direktor ütles, et nad püüavad alates homsest sisse viia korra, et last võetakse hommikul vastu õues ja saadetakse õhtul ka sealtsamast koju nagu suvitigi kombeks. "Kui keegi peab lasteaeda tulema, siis sissepääsu juures on nii-öelda sinised haiglasussid," sõnas Faelmann-Klaus. 

Direktor ütles, et juhised ei nõua neilt teab mis suuri ja keerulisi ümberkorraldusi. "Esialgu muretsesime, kas suudame vajadusel 

24/7 lasteaeda lahti hoida. Oleme arutanud ja saame hakkama, oleme selleks vajadusel valmis. Eriolukord nõuab erilist käitumist. Kui lapsel tekib selline olukord, siis leiame juhtumipõhiselt lahenduse ja saame kõik abistatud," sõnas Faelmann-Klaus.

Rakvere Triinu lasteaia juhataja Raido Parve ütles, et nad on paljud muutused juba töösse viinud – haigusnähtudega isikuid ja võõraid majja ei lubata. "Hoiame silmad lahti," sõnas Parve.

Juhistes märgitud piirangute kohta lausus direktor, et midagi üle jõu käivat pole, mõni asi vajab mõttetööd, aga saab lahenduse. "Isolatsiooni korraldamine tundus keeruline, lasteaias on kõik ruumid kasutatavad, aga otsime võimalusi," lisas Parve. 

Haridus- ja teadusministeeriumist öeldi, et riigi toimimise huvides on oluline, et lasteaiad ja -hoiud oleks avatud nii palju kui hädavajalik ning nii vähe kui võimalik. Munitsipaallasteaedade ja -hoidude lahtioleku ja töökorralduse üle otsustab jätkuvalt kohalik omavalitsus ning eraasutuste puhul pidaja.

Nakkuse edasikandmise vältimiseks tuleb lasteaedade ja -hoidude töös arvestada mitme piiranguga. Nii ei tohi hoonesse lubada mistahes haigusnähtudega inimesi ja katkestatud on huvihariduse andmine.

Lapsevanemate ja võõraste sisenemine lasteaia hoonesse ei ole aktsepteeritud ning laste üleandmine tuleb korraldada väljaspool hoonet. Hoones viibivate inimeste kontaktide hulk tuleb hoida võimalikult väike.

Rühmade vahel ei tohi olla liikumist ega kontakte. Lasteaias olevad spordiruumid, saalid, ujulad ja teised ruumid ei või olla ühiskasutuses. Lasteaias korraldatakse kõigi hoones viibijate haigusnähtude seire ja ennetusmeetmete rakendamine.

Töös arvestatakse terviseameti soovitustega kõrgendatud riskiga töötajate töö korraldamisel. Hoones haigusnähtudega inimese leidmisel isoleeritakse ta viivitamatult ja lahendatakse olukord nakkuse levikut takistavalt ning terviseameti suunistele vastavalt.

Lasteaia juhatajal on õigus koostöös kohaliku omavalitsusega oma töö ümberkorraldamisel leida optimaalne lahendus, välistatud pole distantsõpe vanematele vanuserühmadele. Eriolukorra ajal on lasteaia juhatajal õigus täpsustada lapsevanema vajadust lasteaiateenuse järele.

Kohalikud omavalitsused peavad vajadusel tagama oma haldusterritooriumil ööpäevaringse lasteaia ja -hoiuteenuse eriolukorra mõistes elutähtsal ametikohal ja riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikul töökohal töötavatele vanematele. Sellise teenuse pakkumine tuleb korraldada võimalikult kiiresti, hiljemalt reedeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles