Vaade: palju lihtsameelseid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Vladislav Musakko

Mulle hakkab Facebook juba vaikselt meeldima. Sest erinevalt anonüümsest kommentaariumist aetakse seal juttu, sealhulgas rumalat juttu, oma näo ja nimega. Teab vähemalt, keda edaspidi saab tõsiselt võtta ja keda mitte.

Tegelikult tahtsin ma käesolevale artiklile pealkirjaks panna “Sotsiaalmeedias on palju lolle”, aga siis solvaksin ma väga paljusid asjalikke inimesi. Niisiis jäi pealkirja “lihtsameelseid”.

Lihtsameelseid on palju rohkem kui lolle. Lihtsameelsed on need, kes iga kuulujuttu tõe pähe võtavad ja seda FB-s usinalt jagavad, aga lihtsameelsed on ka need, kes FB postitusi lugedes ei oska vahet teha kuulujutul, oletusel ja faktil. Kui keegi ütleb, et “kindlast allikast kuulsin”, siis teda usutakse kinnisilmi. Aga võiks ju üle küsida, kes on see kindel allikas.

Mina üritasin paarilt kodanikult, kes Virumaa Teataja FB kontol “kindlate teadmistega” esinesid, nende jutu tagapõhja kohta selgust saada, aga ei saanud. Kes kustutas postitused, kes ei vastanud üldse. Muu hulgas tahtsin selgitust väljaütlemisele “ajakirjandus varjab koroonaviirusega seotud fakte”, aga ei tulnud sellelegi küsimusele vastust. Ma luban siin ja praegu veel kord: kui keegi oskab mulle usutavalt tõestada, et valitsus, ajakirjandus, terviseamet või veel keegi varjab mingeid koroonaviirusesse puutuvaid fakte, siis mina küll ei karda sellest kirjutada. Anonüümsuse garanteerin, aga igaks juhuks ütlen, et teade à la ”Tallinna lähedal oli kiirabiauto, juhil mask ees, järelikult on Rakveres koroonaviirus sees” läheb küll otseteed prügikasti, sest sellist plära on terve sotsiaalmeedia täis.

Hea veel, et keegi pole Koeravere kohal näinud Iisraeli lennukit, mis koroonat külvab.

Mis juhtub kuulujuttudega, seda nägime väga ilmekalt esmaspäeval, kui algas alkoralli ja inimesed kartsid tõsimeeli, et maakondade vahele püstitatakse piiritõkked. Hea veel, et keegi pole Koeravere kohal näinud Iisraeli lennukit, mis koroonat külvab...

Kellegi riigiametniku üleskutsele lähtuda tervest mõistusest vastas ETV ajakirjanik Margus Saar väga tabavalt: terve mõistuse piir läheb igal inimesel eri koha pealt. Sellegipoolest, sõbrad: tervet ja kainet mõistust meile kõigile, keegi meist ei tea, kuidas nüüd kõige õigem talitada või olla oleks.

Jäägem vähemalt terveks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles