Koroonauudistega kaasnes ootamatu koristusbuum

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Kuigi Lääne-Viru jäätmekeskus eelmisel nädalavahetusel Viru rabaga ei konkureerinud, osutus seegi ülipopulaarseks sihtkohaks.
Kuigi Lääne-Viru jäätmekeskus eelmisel nädalavahetusel Viru rabaga ei konkureerinud, osutus seegi ülipopulaarseks sihtkohaks. Foto: Meelis Meilbaum

​Tegevusetult istumine pole inimestele omane. Osalt ärevuse peletamiseks, teisalt puhtast igavusest on paljud olude sunnil koju mõistetud kodanikud hakanud kraamima-koristama.

Eramaja omanikud kraabivad mullust kulu kokku ja suurpuhastus on laienenud kõrvalhoonetesse. Minema visatavad asjad tasub liigiti sorteerida, et oma olmejäätmetele mõeldud konteinerit mitte kohe umbselt täis toppida.

Selle aasta algusest on Lääne-Viru jäätmekeskus avatud ka pühapäeviti. Jäätmekeskuse kaaluoperaatori sõnul oli läinud nädalavahetusel liikumine tihe ning jäätmeid toodi palju. Nakatumise vältimiseks eelistatakse arveldada kaardimaksega, ja eriti hea, kui pangakaardil on viipemaksevõimalus.

Lääne-Viru jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat kinnitas, et asutus töötab tavapäraselt, kuid avaldas ka muret töötajate tervise pärast ja palus, et eraisikud väikeste kogustega kohale tulemist piiraksid. “Meilt saab suurkoristuseks konteineri tellida, mis koduhoovile transporditakse ning pärast ära viiakse. Arveldada saab ka ülekandega, ilma inimestevahelise kokkupuutumiseta,” selgitas tegevjuht.

Inimesed sorteerivad hoolsalt ka koduseid riidekappe ja vaatavad üle väikeseks jäänud jalanõud. Hiljuti Rakverre, Sõmerule ja Vinni paigaldatud riidekonteinerid leidsid kohe erakordselt suurt kasutust, aga praeguses olukorras on nende tühjendamine seotud suure riskiga. Priit Raamat ütles, et tühjendus toimub käsitsi ümbertõstmise teel iga 48 tunni tagant. Iial ei tea, kas riiete tooja võis olla viirusekandja, mis ühtlasi tähendab, et konteinerite tühjendajad on samuti nakatumisohus. Hetkel palutakse konteineritesse riideid mitte viia.

Jäätmekeskuse sõnum on neile, kes kodusid koristavad, et võimaluse korral tuleks seni, kuni kriisiolukord möödub, väikesed prügikogused kodus hoiustada ning siis jäätmekeskusesse ära tuua. Aiakoristusel tekkivad bioloogilised jäätmed saab samuti aianurka ladustada. Tasuta võetakse vastu oksi ja selleks ei pea teenindajaga läbi luugi suhtlema.

Lahtise koorma korral on näha, mida tuuakse, ja kes kaalufooris rohelise tule on ära oodanud, saab minna maha laadima. Linnades ja suuremates asulates on ka eraldi konteinerid pakenditele ja paberile. Mida vähem eraisik edasi-tagasi käib, seda parem. Jäätmekeskuse väravad on avatud, kuid palutakse mõistvat suhtumist töötajatesse.

Korraldatud jäätmevedu jätkub tavapäraselt. Rakverest kaugemale jäävatel omavalitsustel on jäätmete üleandmise lihtsustamiseks avatud oma vastuvõtupunktid. Praegu tasub kindlasti sinna ette helistada, et mitte tühisõitu teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles