Infortar ja Alexela hakkavad Vinnis ühiselt gaasitootmist arendama

BNS
Copy
Biogaasi tootmisjaam.
Biogaasi tootmisjaam. Foto: Dmitri Kotjuh

Infortar ja Alexela asutasid ühisettevõtte biometaani tootmise arendamiseks Vinni, Ilmatsalu ja Oisu biojaamades.

“Kodumaise biometaani tootmine on algusjärgus valdkond, kus finantseerimise, oskusteabe, nõudluse ja seadusandluse riskid on suured. Kuna tootmise kogemus on õhuke, siis ettevõtjad üksi vajalikus mahus investeeringuid ei teeks,” ütles Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt.

“Kui me vaatame aga suuremat pilti, siis kodumaise puhta kütuse tootmine toetab nii kliimaeesmärkide saavutamist kui ka ringmajanduse kaudu laiemalt riikide majandusi, sellele on suuna võtnud kõik eesrindlikud riigid ja ettevõtted,” lausus Hanschmidt.

Alexela grupi nõukogu esimehe Heiti Hääle sõnul on riik avalikult kutsunud kohalikku erakapitali investeerima kliimaeesmärkide täitmisse ja Hääle hinnangul on sellega kiire.

“Kaks eestimaist ettevõtet ühendasid koostööks jõud, sest just koostöös peitub võti avalike huvide teenimisel ja sotsiaalse tellimuse täitmisel,” sõnas Hääl.

Biogaasi toodetakse peamiselt biolagunevatest jäätmetest, nagu näiteks reoveest, sõnnikust, virtsast ja toidujäätmetest.

Biogaasi täiendaval töötlemisel ja puhastamisel tekib maagaasiga ­sarnase kütteväärtusega biometaan. Eestis tegutseb 17 biogaasijaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles