Keskkonnaagentuur kutsub looduses jalutajaid oravaid seirama

Inna Grünfeldt
Copy
Oravaseire ruudud: valge ruuduga tähistatud alal ei ole vaatlusi veel tehtud.
Oravaseire ruudud: valge ruuduga tähistatud alal ei ole vaatlusi veel tehtud. Foto: Keskkonnaagentuur

Keskkonnaagentuur kutsub inimesi üles looduses ringi liikudes ühendama jalutamist loodusseirega. Varakevadel oodatakse eriti oravate vaatlusel saadavat informatsiooni.

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul on loomade märkamisest vägagi praktiline kasu.

“Iga looduses huvitunult ja lahtiste silmadega ringi käiv inimene on keskkonnaagentuuri jaoks justkui keskkonnainfot koguv sensor,” rääkis Ala.

Keskkonnaagentuuri imetajate atlase projekti koordinaator Triin Edovald ütles, et vaatlusi võib teha isegi oma koduaknast või -aiast.

“Sellest on eluslooduse seires rohkem kasu, kui esialgu arvata võiks. Praegu on hea aeg oravate jälgimiseks, aga ilmaolude kevadisemaks muutudes saab uue stardi ka kahepaiksete vabatahtlik seire,” ütles Edovald.

Oravavaatluseks piisab ka sellest, kui leitakse orava näritud käbi, pähkel või muu tegevusjälg. Et vaatlusest kasu oleks, tuleb info sisestada loodusvaatluste andmebaasi.

Loodusvaatluste tulemusi saab sisestada kas veebilehel https://lva.keskkonnainfo.ee/ või nutitelefoni tasuta äpis https://lva.keskkonnainfo.ee/?id=1343770484.

Seirega saab kursis olla, liitudes Facebookis grupiga “Vabatahtlik seire”.

Alates 2019. aastast käib keskkonnaagentuuris töö Eesti imetajate atlase koostamisel.

Riikliku seire tulemused ja vabatahtlike esitatud andmed annavad lõpuks kokku tervikliku ülevaate liikide levikust, arvukusest ja rändliikide puhul ka nende saabumise ajast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles