Kunda ägab koondamiste all: Kunda Transis kaotab töö 21 inimest (1)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Täna lõpetas Kunda Trans töösuhte 21 mehe-naisega.
Täna lõpetas Kunda Trans töösuhte 21 mehe-naisega. Foto: Vladislav Musakko

Kundas on alanud koondamislaine: kui eile andis Kunda Nordic Tsement teada, et nende tehases jääb tööta 78 inimest, siis täna lõpetas Kunda Trans töösuhte 21 mehe-naisega.

Kunda Transi juhataja Andres Lume rääkis, et koondamine on seotud 100 protsenti Kunda Nordic Tsemendi koondamisega. "Vedasime neile toorainet. Kuna tsemenditehas lõpetas klinkritootmise, pole neile vaja enam toorainet transportida," ütles ta.

Juhataja sõnutsi ei oska ta lahti lastud inimesi kuidagi aidata. "Rahalised ressursid pole ka kõige paremad," nentis Lume. 

Kunda Transi jäi tööle neli inimest, koondatud 25 inimese seas oli võrdselt mehi ja naisi, nad tegid spetsiifilist raudteega seotud tööd. 

Töötukassa kommunikatsiooni peaspetsialist Lauri Kool ütles, et olukord on muret tekitav. "Kahe päeva jooksul on tulnud Kundast kaks koondamisteadet. Kuna Nordic Tsement pakkus tööd ka allhankijatele, mõjutab tootmise lõpetamine ka paljusid teisi piirkonna ettevõtteid," lausus Kool. 

Kommunikatsiooni peaspetsialist lisas, et nad on suhelnud ettevõtetega ja saanud esmast infot. "Tavaliselt läheme koondamisteate järel ettevõttesse kohale, et rääkida hüvitistest, piirkonna tööturust ja ümberõppevõimalustest. Praeguses olukorras seda teha ei saa. Uurime teavitusürituse korraldamist e-kanalite kaudu, nii saaks inimesed ka oma küsimused kohe ära küsida," tähendas Kool. 

Viru-Nigula vallajuht Einar Vallbaum rääkis, et juba poolteist aastat tagasi oli ta öelnud peaministrile, maakonna riigikogu liikmetele ja majandusministrile, et Kundas läheb raskeks. "Tulgu ja arutagu, kuidas saaksime edasi minna. Keegi ei näidanud selle vastu huvi üles," ütles Vallbaum. 

Vallajuht tähendas, et ilmselt tuleb kahele Kunda ettevõtte koondamisele lisa. "Kui raudtee lõpetab tegevuse, siis kaotavad kõik, kes raudteed kasutavad: palgivedajad, sadamasse kauba vedajad ja teised. Inimeste arv võib jääda 20 ligi." 

Vallbaum sõnas, et riik peaks kiiresti sekkuma ja oma õla alla panema. "Kui ühel pool avatakse raudteed rõõmuga ja naerdes ning teisel pool võetakse seda üles, see näitab seda, et riik on kreenis," lausus Vallbaum.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles