Soed käisid öösel Päides rüüsteretkel (1)

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Hundid võtsid Päide külas karjast matti ja murdsid nälja leevendamiseks ühe kitse, kes hekseldati lihast päris puhtaks.
Hundid võtsid Päide külas karjast matti ja murdsid nälja leevendamiseks ühe kitse, kes hekseldati lihast päris puhtaks. Foto: Rain Veissbach

Kolmapäeva hilisõhtul korraldasid hundid rüüsteretke Rakvere valda Päide külla, kus murdsid maha hobitaluniku karjakoplis ringi silganud kitse. Looma kolm liigikaaslast jäid kiskjate kihvadest puutumata.

"Metsaloomad ei põe koroonat ega tea liikumiskeelust," lausus hobitalunik Rain Veissbach, kes kolmapäeva õhtul kella poole kümne paiku Päides käis.

Mees avastas, et tema neljast kitsest oli koplis alles kolm. Üle põllu vaadates hakkas talle pool kilomeetrit eemal silma aga imelik seltskond. "Seal oli üks rebane ja vist ka teine. Samuti tiirles nende ümber suur parv harakaid või kaarnaid," tähendas Veissbach.

Seejärel helistas ta kohe Kullaaru jahtkonna pealikule Aivo Mogilnõile ja saatis tollele ka kiiruga tehtud pildid veretööst. Fotosid takseerinud Mogilnõi lausus, et ühe soe jaoks olnuks kits ilmselgelt suur suutäis. "Üks vast jah ei söö nii palju," ütles ta.

Kohapeal käis asja vaatamas ka keskkonnaameti töötaja, kes Rain Veissbachi kinnitusel oli peale jälgede uurimist rüüsteretke samuti huntide arvele kandnud. "Tundus, et tegu polnud ühe hundiga, vaid neid oli ikka vähe rohkem. Nad olid kitse lohistanud põllul kõvasti üle poole kilomeetri. Ikka päris pikalt," rääkis Veissbach.

Hobitalunik lausus, et kolm alles jäänud kitse on nüüd nii pelglikud, et neid karjakoplist praktiliselt kätte ei saa. "Olen nii viljaga kui ka kartuliga meelitanud, väiksemaid aedikuid teinud ning üritanud, aga kõik tulutult. Kui vähegi lähemale pääsen ja siis kätt või jalga liigutan, siis kohe kaovad. Lootusetu," kõneles ta. "Olen ka jahimeestele rääkinud, et teeks lihaks, aga nüüd vist jõuavad hundid ise ette."

Veissbach nentis, et murtud kitsega kaasnev kahju võib ulatuda paarisaja euro kanti. "Korralik neljakümne-viiekümnekilone rümp. Sealt oleks vorsti jaoks liha ikka saanud," lisas ta.

Viimati tegid soed samasse kanti visiidi kuu aega tagasi, kui nende tegevuse jäljed avastati Kloodi külas. "Selleks aastaks on iseenesest hundijaht läbi ja teha pole midagi," tõdes Aivo Mogilnõi ja nentis, et praeguses olukorras ei jää üle muud kui kahjud kokku rehkendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles