Nõuetekohase maski valmistamiseks on ridamisi tingimusi

Katrin Uuspõld
Copy
Maskid. Pilt on illustreeriv.
Maskid. Pilt on illustreeriv. Foto: Sille Annuk

Terviseametile on üle saja ettevõtte pakkunud abi kaitsevahendite tootmisel. "Võtame neid kõiki arvesse ja vajadusel võtame ühendust, et detaile täpsustada," seisab terviseameti kodulehel.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar selgitas, et ettevõtted, kes soovivad maskide tootmisega abiks olla, peavad kõigepealt tutvuma maskidele kohaldatavate nõuete ja standarditega. "Nii saab ettevõte teada, kas ta suudab toota maski, mis inimesi ka päriselt kaitseb," ütles Saar.

Meditsiiniliste maskide minimaalsed nõuded leiab Eesti standardikeskuse veebilehelt https://www.evs.ee/et/evs-en-14683-2019. "Meditsiiniline mask peab vastama standardile EN 14683:2019. Standardite eest tuleb üldjuhul maksta, standardite üldise kirjeldusega saab tutvuda tasuta," nimetas Saar ja lisas, et hingamisteid kaitsev poolmask peab vastama EN 149 nõuetele ning infot nõuete kohta leiab aadressilt https://www.evs.ee/et/evs-en-149-2003+a1-2009.

"Meditsiinilised maskid on mõeldud selleks, et kaitsta patsienti meditsiinilise protseduuri ajal – et näiteks arsti või kirurgi hingamisteedest pärit osakesed ei jõuaks meditsiinilise protsessi ajal patsiendi peale. Seda maski soovitame kanda nakatunud inimestel, vältimaks köhimisest tekkinud piiskade laialdast levimist. Muidugi võib see mask mõningal määral kaitsta ka avalikes kohtades otseste mikroosakeste eest või takistada enda näo katsumist. COVID-19 eest meditsiinilised maskid kaitset ei paku," selgitas Simmo Saar.

Kui tootja on kindel, et ta suudab eelmainitud nõudeid täita, siis võiks ta Saare sõnul valmistada proovipartii ja teha läbi vastavas standardis kirjeldatud testid. Kui maskid katse läbivad, võib alustada tootmist. "Samal ajal tuleks koostada ka tehniline dokumentatsioon, mis sisaldab muu hulgas infot toote disaini, tootmise etappide, tehtud testide ja nende tulemuste kohta. Lisaks on vaja kirjeldada kaebustega tegelemise korda ja muud taolist. Loomulikult ei eelda me praeguses olukorras, et kõik tehnilisi aspekte kirjeldavad dokumendid valmiksid kohe ja oleks viimse detailini kirjeldatud, kuid need peaksid valmima mõistliku aja jooksul," selgitas Saar.

Mis puutub isevalmistatud maske, siis need ei taga Saare sõnul kaitset piisknakkuse eest. "Meditsiinilised maskid valmistatakse mittekootud materjalidest. Tavalisel kootud riidel on väga suured vahed kiudude vahel ning see ei paku viiruste eest mingit kaitset. Maski mõte on selles, et viirus ei pääseks läbi. COVID-19 viiruse läbimõõt on 120 nanomeetrit, see on 0,00012 mm. Võrdluseks, juuksekarva keskmine läbimõõt on 0,045 kuni 0,11 mm," rääkis Saar. "Lisaks on odavamad kaitset pakkuvad maskid ühekordsed ja lühikese aja jooksul kasutatavad, misjärel tuleb mask ära visata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles