Kohus saatis Tallinnas ja Rakveres möllanud jõugu ninamehed vanglamüüride varju

Toomas Herm
Copy
Aap Vels Harju maakohtus.
Aap Vels Harju maakohtus. Foto: Tairo Lutter

Harju maakohus mõistis kümneks aastaks vangi staažika allilmategelase Andrey Kuzyakini, keda süüdistati kuritegeliku ühenduse juhtimises ja väljapressimises, kirjutab Õhtuleht.

Jõugu Rakvere haru juht Urmas Vels peab trellide taga veetma kaheksa aastat. Tema poeg Aap Vels aga, kes Õhtulehe hinnangul on kogu protsessi kõige värvikam tegelane, pääses prokuröri küsitust märksa leebema karistusega. Nimelt soovis riigiprokurör Vahur Verte talle 12-aastast vangistust, kohtunik Merle Parts, keda toetasid kaks rahvakohtunikku, piirdusid nelja aasta ja viie kuuga. Kohtunik põhjendas otsust sellega, et Aap Vels on protsessi käigus muutnud oma käitumist ja ülbest noorukist on saanud tasakaalukalt käituv noor mees.

Aap Velsi vend Paavo mõisteti õigeks, sest riiklik süüdistaja loobus talle esitatud vargusesüüdistusest.

Kamp tegeles peamiselt võlgade sissenõudmisega, kasutades selleks ähvardusi ja vägivalda.

Postimehe andmetel sai lugu alguse kuriteoteatest Lääne-Virumaal: üks mees kurtis politseile, et temalt hakati nõudma valuraha ühe ärajäänud tehingu eest. Organiseeritud kuritegevusele spetsialiseerunud politseinikes äratas huvi ähvarduste sisu, et kui mees ei maksa, siis sekkuvad asjasse Tallinna mehed, kes on kohalikest tunduvalt karmimad.

Postimehe andmetel võeti esimesena kinni Aap Vels, keda riigiprokuratuur süüdistas ka orjastamises. Nimelt oli kakleja orjaks noormees, kes tülis Velsiga oli kaotajaks jäänud. Võitja oli ta ähvarduste toel enda tahtele allutanud.

“Kui vaja, kaevas ta “peremehe” kodu juures kraavi, kui vaja, pani käsu peale toime kuritegusid,” on Postimehele varem selgitanud Ida prefektuuri organiseeritud kuritegude talituse juht Rainet Juuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles