Laiendatud koroonaviiruse testimisele saab vaid perearsti saatekirjaga

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabibrigaadi juht Angela Aasanurm valmistub koroonaviiruse testi võtma.
Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabibrigaadi juht Angela Aasanurm valmistub koroonaviiruse testi võtma. Foto: Tairo Lutter

Lähiajal alustatakse kaheksas Eesti linnas perearsti saatekirja alusel koroonaviiruse laiendatud tasuta testimist, testi vastus antakse ühe tööpäeva jooksul.

Rahvastikuregistri andmetele tuginedes on tänahommikuse seisuga testitud inimestest positiivse koroonaviiruse proovi andnud 104 Harjumaa elanikku. Saare maakonnas on registreeritud 71, Võru maakonnas 29, Pärnu maakonnas 22 ja Tartu maakonnas 14 juhtumit.

Ida-Virumaal on testimise tulemuste põhjal nakatunuid viis, Põlva maakonnas kolm, Raplamaal kaks ning Viljandi maakonnas kaks. Üks nakatanu on registreeritud Hiiumaal, Jõgeva maakonnas, Järva maakonnas, Lääne-Viru ning Valga maakonnas. Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, enam kui pooled nakatunutest on vanuses 30–49 eluaastat.

Haiglaravil viibib hetkel 10 inimest, kes on stabiilses üldseisundis ning ei vaja intensiivravi.

Peagi algavale laiendatud testimisele pääseb vaid perearsti saatekirja ja testimiskeskuse suunamisel. Testimist alustatakse Tallinnas, järgnevatel päevadel hakatakse koroonaviiruse proove võtma ka Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel.

Laiendatud testimisele saamiseks peab haigussümptomitega inimene helistama oma perearstile. Kui perearst peab testimist vajalikuks, vormistab ta digitaalse saatekirja. Saatekirja saanud patsiendiga võtab ühendust testimiskeskus, leppides inimesega kokku testimise täpse aja ja koha.

Ninaneelu proov võetakse saatekirjaga inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel otse autost, testi tulemuse saab inimene telefoni teel.

Laiendatud testimise puhul tuleb inimesel pärast saatekirja saamist jääda ootama telefonikõnet testimiskeskusest, ilma eelneva kokkuleppeta inimestelt proove ei võeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles