Täna tähistatakse rahvusvahelist noore vaataja teatripäeva

Piret Saul-Gorodilov
Copy
2019. aasta teatripäeva uhke tseremoonia Rakvere teatrimajas. 
2019. aasta teatripäeva uhke tseremoonia Rakvere teatrimajas. Foto: Meelis Meilbaum

Ajal, mil teater ja tema publik kohtuda ei saa, tuleb olla loominguline, kas või natukenegi. Ülemaailmne noore vaataja teatrivõrgustik ASSITEJ soovitab teatrisse minemise asemel lugeda lapsele näidendit, olla ise näitleja rollis, luua võimalusi loovaks mänguks käepäraste vahenditega ja kasutada interneti võimalusi loominguliste kogemuste saamiseks sellel uutmoodi keerulisel ajal.

Teatripäev on kandnud alati loosungit "Too laps teatrisse", mille asemel erakorraliste olude tõttu kuulutatakse motot "Räägi lapsele üks lugu". 

Võtkem eeskuju näiteks Anust ja Mardist, kellel koos Sipsikuga kodus kunagi igav ei hakanud, sest pappkarbist, plastiliinist ja pliiatsitest meisterdasid nad isegi televiisori ja mängisid seal samuti ise Loomisvõimel ei ole õnneks piire. Seega saab peale multikate vaatamise ka teatrit kui mängu praegustes kodustes oludes ja väiksemas seltskonnas vabalt viljeleda. Oluline on koos veedetud aeg ja kogetu.

Lapsevanemad, laske kujutlusvõime lendama, et last arendada ja elule värvi anda!

ASSITEJ-i president Yvette Hardie lisab õpetlikult: "Praegusel ajal vajame selliseid tundmusi, mida just teater ja teised kunstiliigid meis esile kutsuvad – kaastunne ja empaatia. Rohkem kui kunagi varem peame mõtlema oma naabritele, lähikondsetele ja neile, kes puudust kannatavad. Oma energia ja jõupingutuste varal peame olema vastutustundlikud ning hoolivad, ükskõik millises situatsioonis me ka poleks. Ja las COVID-19 olla komaks lõpmatult jätkuvas lauses inimeste põhivajadusest kunsti järele."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles