Koroonaviirus kriipsutas Rakvere haiglas läbi peresünnitused

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Rakvere haiglas ei tohi eriolukorra tõttu isad enam sünnituse juures viibida.
Rakvere haiglas ei tohi eriolukorra tõttu isad enam sünnituse juures viibida. Foto: Marianne Loorents

Rakvere haigla on teinud viiruspuhangu eriolukorras karmikäelise otsuse – sünnitusel ei tohi kohal viibida ei isad ega tugiisikud. Sünnitajatel on abiks haigla personal.

Rakvere haigla ämmaemand Laura Kalja rääkis, et selleks, et lähedane saaks olla sünnitaja juures ja teda aidata, võib sünnitaja kaasa võtta arvuti või telefoni. "Video vahendusel saab naisele toeks olla," ütles Kalja. Ta lausus, et ämmaemandad soosivad seda ja lisaks on meditsiinitöötajad väga toetavad, et naine saaks maksimaalselt positiivse sünnituskogemuse. "Kui on erisoove, siis püüame vastu tulla nii palju kui võimalik," sõnas Kalja.

Ämmaemand lisas, et karta ei tasu, nad on abiks ja toeks nii palju kui võimalik. "Saame koos hakkama."

Rakvere haigla juht Ain Suurkaev lausus, et kui Rakvere haiglasse tuleb sünnitama koroonaviiruse kahtlusega patsient, siis suunatakse ta edasi Ida-Tallinna keskhaiglasse. "Seal on loodud eritingimused," märkis Suurkaev.

Haigla juht lubas, et erakorralise meditsiini osakonna välitriaažist pääsevad sünnitajad ja teised kiiret abi vajavad patsiendid rutem läbi.

Eriolukorra tõttu on Rakvere haigla avanud ka nõuandetelefoni numbril 322 9748, soovitavalt võiks helistada kella 8–16, sellel numbril vastab ämmaemand ja vajadusel aitab günekoloog.

"Helistada võivad rasedad ja sünnitajad. Kõik naised, kellel on probleeme günekoloogiliste haigustega, või kui tekib probleeme retseptidega. Raskemate juhtudega abivajajad suunatakse edasi naistearstile," nimetas Laura Kalja. Erakorralisel juhul, näiteks verejooksu korral, peaks naine pöörduma haiglasse.

Noortekabinet jätkab samuti vastuvõttu, abi antakse nii telefoni teel kui ka kohapeal.

Rakvere haiglas on koroonaviiruse tõttu mitu piirangut, kehtib ka külastuspiirang.

Rakvere haigla juhid kinnitasid, et selline tegutsemine on vajalik seetõttu, et kaitsta ja hoida oma töötajaid ning õrnema tervisega patsiente, et ei nakatuks vanemaealised, kel võib esineda kaasuvaid haigusi ja kelle tervis on halvem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles