Isa saab sünnitusel osaleda videosilla teel

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Koroonaviiruse tõttu ei tohi Rakvere haiglas sünnitusel kohal viibida ei isad ega tugiisikud. Tehnika aitab tulevasel papal vastsündinut esimest korda näha video kaudu.
Koroonaviiruse tõttu ei tohi Rakvere haiglas sünnitusel kohal viibida ei isad ega tugiisikud. Tehnika aitab tulevasel papal vastsündinut esimest korda näha video kaudu. Foto: Marianne Loorents

Koroonaviiruse tõttu ei saa Rakvere haiglas sünnitusel kohal viibida ei isad ega tugiisikud. Emal on kohapeal abiks haigla personal. Heli-, valgus- ja videofirma Saundland on Rakvere haiglale appi tulnud ning tulevane papa saab kodus videosilla teel olla kursis haigla sünnitusosakonnas toimuvaga ja toetada naist lapse sünni juures.

Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev rääkis, et laupäeva õhtust saadi videosild tööle ja nüüd on emadel võimalik oma lähedastega sünnituse ajal suhelda. “See on võimalus, mis toimib lähtuvalt ema soovist. Kuidas see füüsiliselt kohapeal saab toimuma, lepime sünnitajaga kokku,” ütles Suurkaev.

Saundlandi meeskond teatas, et nemad ei istu niisama, käed rüpes, vaid üritavad oma teadmisi ja oskusi kasutades seda rasket perioodi kergemini üle elada. “Aitasime Rakvere haigla sünnitusosakonnale rajada täiesti privaatse kahepoolse videosilla, et tugiisik saaks olla veidigi lähemal oma kaaslasele sel tähtsal hetkel ka kodust,” edastas Saundland.

Tähtis on Skype’i olemasolu. Rohkem infot saab sünnitaja Rakvere haigla sünnitus- ja günekoloogiaosakonna valvelauast.

Rakvere haigla ämmaemanda Laura Kalja sõnul on meditsiinitöötajad sellises olukorras väga toetavad, et naine saaks maksimaalselt positiivse sünnituskogemuse. “Kui on erisoove, siis püüame vastu tulla nii palju kui võimalik,” lausus Kalja.

Ämmaemand lisas, et karta ei tasu, sünnitusosakonna personal on abiks ja toeks nii palju kui võimalik. “Saame koos hakkama,” märkis Kalja.

Rakvere haigla juht ütles, et kui Rakvere haiglasse tuleb sünnitama koroonaviiruse kahtlusega patsient, suunatakse ta edasi Ida-Tallinna keskhaiglasse. “Seal on loodud eritingimused,” tähendas Suurkaev.

Haigla juht lubas, et erakorralise meditsiini osakonna välitriaažist pääsevad sünnitajad ja teised kiiret abi vajavad patsiendid läbi eelisjärjekorras.

Eriolukorra tõttu on Rakvere haigla avanud ka nõuandetelefoni numbriga 322 9748, millel vastab ämmaemand, keda vajadusel aitab günekoloog. Soovitavalt võiks helistada kella 8–16.

Rakvere ämmaemandad panid rasedatele südamele, et praegu tuleks kodus olla ja mitte käia poodlemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles