Karmeli kogudus kolis internetti

Copy
Karmeli kogudus teeb jumalateenistustest otseülekande internetti.
Karmeli kogudus teeb jumalateenistustest otseülekande internetti. Foto: Ain Liiva

Eriolukorra ajal kirikutes jumalateenistusi ei toimu ja koguduseliikmed otsivad võimalusi jumalasõnast osa saamiseks. Rakvere Karmeli koguduses toimuvad jumalateenistused suletud uste taga ja neist tehakse otseülekanne internetti.

Karmeli koguduse hingekarjane Gunnar Kotiesen rääkis, et esimene otseülekanne tehti eelmisel pühapäeval, samuti saab interneti vahendusel jälgida neljapäevaõhtuseid teenistusi. “Meie pluss on see, et oleme aastaid jumalateenistustest netiülekandeid teinud,” kõneles Kotiesen ja lisas, et aastatega on kogudusele siginenud päris kenake tehnikapark, millega saab toota päris kvaliteetset pilti ja heli. “Inimesed on muidugi harjunud väga head meediapilti tarbima ja me ei konkureeri kvaliteedi osas suurte telekanalitega, aga meie netipilt on päris korralik,” rääkis Kotiesen enne pühapäevase otseülekande algust.

Ja ilmselt sõnas ta asja ära, sest ülekande pilt kippus üksjagu hanguma. “Järgmisel korral proovime paremini,” lubas ta pärast ülekande lõppu.

Läinud pühapäeval pidas jutluse Veronika Paist. “Meil on kombeks, et jutlusi peavad koguduse liikmed, mina väga sageli ise jutlusi ei pea,” selgitas Kotiesen.

"Järgmisel korral proovime paremini."

Gunnar Kotiesen, Karmeli koguduse pastor

Lisaks jumalateenistuste otseülekannetele on Karmeli kogudus avanud palvekliiniku, kus saab paluda enda või lähedaste eest palvetamist, Skype’i vahendusel aga ka oma muresid kurta ning koos palvekliiniku rahvaga palvetada. “Ei saa öelda, et nõudlus niisuguse teenuse järele meeletult suur oleks, aga kontakti võetakse iga päev,” rääkis Gunnar Kotiesen.

Küll on aga huvi päris suur netijumalateenistuste vastu. “Eelmisel pühapäeval klikati meie ülekandele üle 900 korra, neid IP-aadresse, kust meid vähemalt pool tundi jälgiti, oli üle 300,” kõneles kirikuõpetaja. Karmeli koguduse saali, mis kuni uue pühakoja valmimiseni asub Niine tänaval, mahub jumalateenistust jälgima umbes 80 inimest.

Väikese lisaväärtusena on Karmeli koguduse netijumalateenistustel külaline.

Kui eelmisel pühapäeval vestles Gunnar Kotieseniga Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Liidu president Erki Tamm, siis lõppenud nädalal oli külaliseks Rakvere linnapea Triin Varek.

Kirikud ootavad kolmel tunnil päevas palvetama

EELK Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja, Viru praost Tauno Toompuu rääkis, et Kolmainu kogudus püüab jumalasõna inimesteni viimiseks samuti kasutada muid kanaleid peale kiriku.

“Otseülekannet jumalateenistusest me teinud ei ole, kuid vähemalt osast ülestõusmispühade teenistustest tahaks ülekande teha küll,” ütles Toompuu.

Kirikuõpetaja sõnul on inimestel võimalik pühapäeviti jumalateenistuse ajal kirikusse tulla, ehkki teenistust tegelikult ei toimu. Kolmapäevad ja reeded on aga peapiiskop Urmas Viilma kuulutanud palvepäevadeks, mil enamik luteri kirikuid üle Eesti kolmeks tunniks oma uksed palvetamiseks avavad ning ka kelli helistavad.

Viru praost soovitas luterlastel, kes tahavad jumalateenistustest osa saada, külastada EELK kodulehte, kust leiab nii mõnegi luteri koguduse jumalateenistuste salvestisi.

Kolmainu koguduse igapäevaelu on aga juba internetti kolinud. “Piiblitunnid viime läbi Facebookis ja leerikool toimub Skype’i vahendusel kaugõppe vormis,” rääkis Tauno Toompuu.

Rakvere Jumalaema Sündimise koguduse preester Aleksandr Lebedev ütles, et nende kirik on iga päev avatud. “Et inimesed saaksid tulla ja omaette palvetada,” lausus ta.

Teenistused toimuvad kirikus tavapäraselt, kuid suletud uste taga ja kohal viibivad vaid inimesed, kes on teenistuse korraldamiseks vajalikud.

“Lihtsalt kuulajaid me paraku teenistustele lasta ei saa,” sõnas preester.

Kiriku sissepääsu juures on desinfitseerimisvahendid, mida iga kirikuline saab kasutada. Lebedev rääkis, et kõigil kiriku külastajatel palutakse üksteisega piisavat distantsi hoida.

“Olukord on keeruline ja raske, aga paanikat pole,” lausus preester.

Karmeli kogudus teeb jumalateenistustest otseülekanded internetti.
Karmeli kogudus teeb jumalateenistustest otseülekanded internetti. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles