Triin Varek: positiivselt mõeldes saame kõigest üle

Andres Pulver
Copy
Triin Varek.
Triin Varek. Foto: Ain Liiva

Kaks nädalat haiguse tõttu kodukontoris töötanud Rakvere linnapea Triin Varek naaseb esmaspäevast tööpostile ja kutsub inimesi üles olema positiivsed, et keerulise olukorraga toime tulla.

Triin Varek rääkis, et haigestus ja jäi koju sootuks muudel põhjustel, mitte viirushaiguse tõttu. Vahetult enne haigestumist oli ta aga perega Saaremaal käinud, ja kui selgus, et Saaremaal on tuvastatud koroonaviiruse kolle, laskis ta end testida ning oli neli päeva kodus omaalgatuslikus karantiinis. Õnneks oli testi tulemus negatiivne ja viirust linnapea organismis ei tuvastatud.

"Oli päris keeruline oodata ja mõelda," rääkis Varek. Ta märkis, et neid, kes on nakatunud, ei tohi mingil juhul häbivääristada, sest keegi ei ole ju tahtnud haigeks jääda. "Nad peavad raskustega hakkama saama ja tervenema, häbivääristamine sellele kaasa ei aita," lausus linnapea.

Vareki hinnangul on Rakvere inimesed viiruspuhangu ajal olnud tublid ja järginud eriolukorra juhiseid. Kuid on ka mõningaid murekohti. Linnapea märkis, et noored on kaubanduskeskustes kogunemise lõpetanud, kuid selle asemel hulguvad noortekambad nüüd näiteks parkides. "Kahekesi värske õhu kätte minna on päris okei, aga kambakesi mitte nii väga mõistlik," kõneles Triin Varek. Linnapea lisas, et noortele on seda üpris keeruline selgeks teha, nagu ta ka oma peres on tõdema pidanud.

Linnapeani jõudis mõne päeva eest teave ühest Rakvere pangakontorist, mida külastas päeva jooksul 140 valdavalt eakamat inimest. "Palun väga, et eakad hoiaksid oma tervist ja liiguksid võimalikult vähe rahvarohketes kohtades," ütles Triin Varek.

Niisama pole praegu üldse mõtet rahvarohketesse kohtadesse, näiteks poodi, minna. Seal tasub käia vaid äärmisel vajadusel. Triin Varek ütles, et kahe haigusnädala jooksul oli ta väljas käinud kaks korda – perearsti juures ja poes. "Nüüd olen siis kolmandat korda kodust väljas," lausus ta Karmeli koguduse veebijumalateenistusel.

Rakvere linnapea soovitas inimestel mitte karta ennast kaitsta ning kasutada kaitsevahendeid ja kindaid. Samuti tuleks linnavalitsusele teada anda majanduslikesse raskustesse sattumisest või teavitada linnavalitsust kehvas olukorras naabrist.

Varek tõi näite, kuidas linnavalitsusse helistas Tallinnas elav naine, kes kurtis, et tema Rakveres elavat eakat isa abistav naabripoiss elab vanaemaga ning poisil pole koolitööde tegemiseks arvutit. "Leidsime kaks abivajajat korraga."

Erinevalt nii mõnestki teisest omavalitsusest ei paku Rakvere linn õpilastele koolitoitu ajal, mil koolid suletud. Linnapea sõnul oleks see väga keeruline. Linnavalitsus jagab vähekindlustatud peredele talonge, mille eest saab Grossi kauplustest toitu ja esmatarbekaupu soetada. "Ja kordan üle, et hädalised peaksid igal juhul linnavalitsuse poole pöörduma," ütles Triin Varek.

Raskused on Rakvere linnapea kinnitusel ületamiseks ning tema sõnul saab ühiselt ja positiivselt mõeldes jagu igast raskusest, ka praegusest koroonakriisist.

"Elu on keeruline, aga tuleb säilitada rahu ja järgida juhiseid. Ning mõelda rõõmsaid mõtteid. Kõik möödub," lausus Triin Varek inimestesse optimismi süstides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles