Koroonaviiruse laustestimine Lääne-Virumaal: Rakvere haigla seda ei tee, Medicum ei plaani

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Tairo Lutter

Eestis on käivitatud kaheksas linnas perearsti saatekirja alusel koroonaviiruse laiendatud testimine, mis on patsiendile tasuta. Testimist korraldab Medicum koostöös eratervishoiuasutuste ja regionaalsete haiglatega. Lääne-Virumaal praegu laustestimist ei tule.

Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev rääkis, et Rakvere haigla praegu koroonaviiruse teste ei tee. "Testime neid patsiente, kes tulevad meie juurde statsionaarsele ravile ja kellel on viiruse kahtlus," ütles Suurkaev. 

Üle Eesti testimist korraldava Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik sõnas, et hetkel ei ole plaanis koroonatesti punkti Lääne-Virumaal avada.

"Lähimad punktid on Tallinnas ja Kohtla-Järvel. Viimases aitab meid Ida-Virumaa keskhaigla. Lääne-Virumaa inimestel palume sõita isikliku autoga Tallinna või Kohtla-Järvele, et saaksime võimaldada koroonaviiruse SARS-CoV-2 testimist. Ilma transpordivõimaluseta inimestele suudame piiratud mahus pakkuda koduskäimist," rääkis Allik. 

Testimiskeskuste koordinaator märkis, et Synlabi ja Medicumi eestvedamisel on esimeses etapis loodud koostöös riigi ja perearstidega koroonaviiruse testimise laiendatud võimalus regionaalselt, kaasates seitset suuremat linna.

Testimispunktide ja kodustestimise brigaadid aitavad langetada kiirabi ja haiglate koormust ning teha testimist laiemale sihtgrupile kättesaadavaks. "Kahjuks on tegevuse piiranguks labori võimekus, mis sõltub tarneahelatest ja kaitsevahendite piiratud kättesaadavusest ülemaailmselt," märkis Allik. 

Esialgu on testimine planeeritud neljaks nädalaks alates selle algusest eelmisel neljapäeval. "Paari nädala jooksul on olukord taas oluliselt muutunud ja saame kohandada testimist vastavalt olukorrale," ütles Allik.

Testimiseks on vajalik perearsti saatekiri, ilma selleta proovi anda ei saa.

Testide transpordi ja laboratoorse diagnoosimise teostab meditsiinilabor Synlab, kellel on võimalus teha tuhat uuringut päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles