Külmetuse puhul aitavad ka taimed

Andres Pulver
Copy
Katrin Luke soovitab külmetuse ja köha puhul abi otsida taimedelt.
Katrin Luke soovitab külmetuse ja köha puhul abi otsida taimedelt. Foto: Raigo Pajula

Karepa ravimtaimeaia perenaine Katrin Luke rääkis, et mingit märkimisväärset huvi kasvu looduslike ravimite vastu tänavu ta täheldanud pole. “Veebruaris ja märtsis on alati palju külmetuseteesid ostetud, aga kuna me müüme päris palju ka laatadel ja koolitustel, pelgan, et käive võib tänavu mullusest isegi väiksem tulla,” kõneles Luke.

Tema sõnul lähevad lisaks külmetuseteedele hästi kaubaks kibuvitsajahu ning -siirup. “Meie lisame kibuvitsajahule nelki ja ingverit, aga igaüks saab ka ise kodus kibuvitsa nendega kombineerida,” lausus Katrin Luke. Ta ütles, et nelk on väga hea antibakteriaalne vahend ning sobib kibuvitsaga maitselt suurepäraselt.

Inimesed liiguvad praegu tavapärasest ehk rohkem looduses ning oma tervise eest hoolitsemiseks tasub metsa alt kaasa võtta islandi samblikku või karulauku, samuti võib korjata männipungi ja kuuseokkaid.

Katrin Luke kasvatab Karepal karulauku ise, sest tootjana ei tohi ta seda metsa alt korjata, oma tarbeks on see aga lubatud – peaasi, et taimi puruks ei trambi ja metsaalust ei laasta.

“Islandi samblik on hea looduslik antibiootikum ning tõhus köha vastu, toob röga hingamisteedest välja, aga keeta tuleks seda 30 minutit,” selgitas Luke. Ta lisas, et islandi samblikust tehtud kibedale teele võib maitse parandamiseks lisada kibuvitsa, astelpaju, jõhvikaid või kasvõi sõstramahla.

Männipungadest saab koos teiste taimedega köhateed, samuti on neid hea kasutada auru tegemisel. Kuuseokastest ja veest soovitas Katrin Luke valmistada kannmikseris üldtugevdava toorjoogi, kuhu sobib lisada ingverit.

Tugeva köha ja kopsupõletiku korral on Katrin Luke sõnul mõttekas abi otsida sookailust. “Et tegemist on mürgise taimega, ei tohi sellest tehtud teed päevas üle ühe tassi juua,” hoiatas ta.

Köha puhul aitab Luke sõnul ka paiseleheõitest tee ning kollased nupsud ongi juba välja ilmunud, kuid sedagi teed ei tohiks pikka aega tarvitada, sest paiseleht kipub endasse koguma raskmetalle.

Köha korral võib tee valmistamiseks kasutada veel katkujuureõisi ja teed ennast juua nädalase kuurina, ning kel veab ja kes leiab kase küljest musta pässiku, see saab sellest immuunsüsteemi tugevdava tõmmise teha.

“Aga väljas on juba nõgese- ja naadinupsud, mis sobivad hästi enda üldiseks kevadiseks turgutamiseks,” rääkis Katrin Luke, kes kasutab noort naati näiteks omleti valmistamisel. Ka sobivad nii varakevadine nõges kui ka naat hästi smuutidesse, suppidesse ja kotletitaignasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles