Vabamu kutsub looma virtuaalnäitust

Inna Grünfeldt
Copy
Fotod küüditatutest okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu kogudest.
Fotod küüditatutest okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu kogudest. Foto: Vabamu

Seoses 71 aasta möödumisega märtsiküüditamisest kutsub okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu kõiki inimesi mõtlema oma perekonnaloole ja jagama küüditamise või Siberiga seotud esemete lugusid, et mäletada olnut ja luua koos virtuaalnäitus “Ajalugu asjades”.

1949. aasta märtsis korraldas nõukogude võim Balti riikides neli päeva kestnud operatsiooni “Priboi”, mille käigus saadeti sunniviisiliselt asumisele üle 22 000 eestimaalase.

Vabamu virtuaalnäitus “Ajalugu asjades” on kõikide kogumisaktsioonis osalejate ühisloome, mis annab huvilistele võimaluse tutvuda digitaalsel teel esemetega, mida muuseumis ei leidu või ei saa minna kohapeale vaatama.

Näituse loomine algas 24. märtsil Vabamu kodulehel (www.vabamu.ee/ajalugu-asjades) ning see täieneb iga päevaga, mil muuseumile saadetakse uusi lugusid ja fotosid esemetest, mis räägivad lugusid küüditamisest ja Siberisse saadetud inimestest ning nende elusaatustest.

“Praeguses eriolukorras, kui veedame varasemast palju rohkem aega oma kodus, on hea hetk peatuda ja märgata, mis esemed meid ümbritsevad. Igapäevaelu kiirustamises ei pruugi olla aega, et mõelda oma vanaisale, kelle puhvet seisab meil elutoas, või vanatädile, kelle tikitud linik on voldituna kummutisahtlis,” rääkis Vabamu tegevdirektor Keiu Telve. “Kui vaadata praegust olukorda ja kuulata lugusid Siberis hakkama saamisest, üksteise toetamisest, on just need lihtsad mõtted, mälestused, vanema-vanaisa jutud need, mis keerulisel päeval meile lootust ja eeskuju võivad pakkuda,” lisas Telve.

Loo jagamiseks kutsub Vabamu üles vaatama oma kodus pisut ringi – mida leidub riiulitel? Kas on inimestel kodudes mõni kiri, ehe, mööbliese, foto või meene, millega meenub lugu. Lugu, mis on seotud küüditamisega või mõne pereliikmega, kelle eluteed küüditamine või Siberis hakkama saamine ühel või teisel moel puudutas.

Selleks et osaleda virtuaalnäitusel, palub muuseum teha looga esemest pilt ning laadida see koos tekstilõiguga üles virtuaalnäituse veebilehele www.vabamu.ee/ajalugu-asjades. Virtuaalnäitusele jõuab see 24 tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles