Raamatud igatsevad lugejate järele

Inna Grünfeldt
Copy
Mullused loetumad teosed Lääne-Virumaa keskraamatukogus.
Mullused loetumad teosed Lääne-Virumaa keskraamatukogus. Foto: Ain Liiva

Raamatukogu on alati olnud turvaline paik, kust leida lugemisvara, kus kohtuda tuttavate ja külalistega, arutleda ilmaelu üle ja otsida lahendusi muredele. Eriolukord seab raamatukogudele piirid, aga annab võimalusigi.

Raamatukogude uksed on kinni. Uste taga tegeldakse usinasti sisetööga, ent leitakse ka kriisiolukorras võimalusi lugejaid teenindada, olgu kontaktivaba laenutuse või veebikeskkonna kaudu.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu on suletud, samuti Kadrina, Tapa, Vinni, Väike-Maarja valla raamatukogud. Ka Viru-Nigula vallas, kus raamatukogud olid veel eelmisel nädalal avatud, otsustati need sulgeda. Rakvere valla ja Haljala valla raamatukogude lahtiolek on piiratud, seal saab raamatuid ettetellimisel laenutada, ent mitte viibida raamatukogu ruumides.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu direktor Kaili Õunapuu-Seidelberg ütles, et raamatukogus valitseb töine meeleolu: koristatakse ruume, pühitakse remonditolmu ning korrastatakse teavikukogu. “Ühest küljest on tore, et tehtud saavad needki tööd, mida seni ajapuudusel on edasi lükatud, teisest küljest on meeleolu aga nukker, sest raamatukogu ei ole raamatukogu ilma oma suurte ja väikeste lugejateta. Igatseme juba lugejaid tagasi,” rääkis ta.

Enamik keskraamatukogu töötajatest toimetab majas, kuid osaliselt töötatakse ka kodus, sest raamatusoovitusi kirjutada, andmebaasi korrastada ja mitut muud tööd saab direktori sõnul teha edukalt koduseinte vahelgi.

Nädalaga jõuti raamatukogu teavikukogust, mille ligikaudne suurus on 106 000 eksemplari, korrastada üle poole. “Töö võtab omajagu aega, sest iga teaviku puhul hindame, kas eksemplar on endiselt vajalik, ja lagunenud eksemplarid parandame,” selgitas Õunapuu-Seidelberg. Osaliselt ootab oma järge ka perioodikakogu korrastamine. Komplekteerimisosakonna töö käib direktori sõnul endises rütmis – teavikuid tellitakse ja töödeldakse kogu maakonna rahvaraamatukogude tarbeks. “Oleme saanud ka mitu väga mahukat päringut, millele on nüüd aega põhjalikult vastuseid otsida,” lisas ta.

Direktor rõõmustas, et lugejad on olnud väga mõistvad. “Viiruseoht puudutab kõiki ning lootuses, et tegu on lühiajalise olukorraga, ollakse valmis ootama. Eelmisel nädalal olid osaliselt avatud ka linnaümbruse valdade raamatukogud, nii saime kiired hädalised sinna suunata. Tagastuskasti tuuakse raamatuid tagasi regulaarselt ning muidugi pikendame soovijatel laenutustähtaegu.”

Õunapuu-Seidelberg ütles, et sellel nädalal ei ole kahjuks keskraamatukogust võimalik raamatuid laenutada, küll aga soovitakse aprillikuu esimesel nädalal vähemalt piiratud mahus siiski taas laenutamist võimaldada. “Kas ja kuidas plaan teoks saab, selgub nädala teises pooles. Mõistame, et lugejad tahaksid eriti nüüd, mil palju kodus ollakse, teavikuid laenutada, samas anname endale aru, et peame tegema kõik endast oleneva, et kaitsta oma töötajaid ning takistada viiruse laiemat levikut,” rääkis ta. Et raamatusõbrad siiski midagi lugeda leiaksid, jagatakse raamatukogu kodulehe ja Facebooki vahendusel e-raamatute ja andmebaaside linke.

Kadrina valla raamatukogu direktor Ene Heide ütles, et suletud uste taga teevad raamatukoguhoidjad sisetöid: vastavad päringutele telefoni ja e-posti teel, pikendavad tähtaegu, võtavad raamatuid arvele, puhastavad kogusid vananenud ja lagunenud raamatutest, tegelevad suurpuhastusega.

“Vastavalt vajadusele ja soovijatele teeme kontaktivaba koduteenindust, jättes raamatupakid soovijate ukse taha. Reserveeritud ja telefoni teel tellitud raamatud ja ajakirjad paneme lugejatele kastiga raamatukogu ukse taha, kust nad need kätte saavad,” selgitas Heide. Tagastada saab raamatuid tagastuskasti ja seda võimalust kasutatakse aktiivselt. “Kõikide raamatute kaaned desinfitseerime. Kõigis vallaraamatukogu üksustes on tagatud töötajate ohutus, on olemas kaitsekindad, desinfitseerimisvahendid ja kaitsemaskid,” rõhutas direktor.

Ene Heide sõnul on suurem osa lugejatest leppinud eriolukorraga ja suhtub sellesse mõistvalt. Ainult üks lugeja olevat nurisenud, et ei saa raamatukogus kohapeal suhelda ja temal on igav.

Haljala vallaraamatukogu direktor Maiga Parksepp rääkis, et põhi- ja harukogudes tehakse sisetöid ning raamatuid saab laenutada üksnes ettetellimisel, Võsu raamatukogu on aga töötaja korralise puhkuse tõttu suletud. “Töötajad annavad raamatud laenutajale üle ukse, et kontakt oleks minimaalne,” sõnas Parksepp. Direktor tegeles parajasti raamatukogu inventuuriga ja tõdes, et ehkki paljud vajalikud tööd saavad tehtud, on lugejateta raamatukogus natuke kummaline ja kõhe tunne.

Viru-Nigula valla raamatukogud olid möödunud nädalal veel avatud, ent nüüd on suletud Kunda ja Viru-Nigula haruraamatukogu uksed, Aseri raamatukogu on avatud postipunkti lahtiolekuaegadel. Viru-Nigula vallaraamatukogu direktor Leili Eiskop rääkis, et uste sulgemise tingis valdavalt üle keskea olev klientuur. “Kuna tegemist on riskigrupiga, otsustasime otseseid kontakte vähenda, kuid samas ei tahtnud, et poleks üldse võimalik raamatuid välja anda,” ütles direktor.

Nii saab Kunda ja Viru-Nigula kogudest raamatuid tellida ja need sinna tagastada kokkuleppel raamatukoguhoidjaga, võttes ühendust e-posti ja telefoni teel. Raamatukoguhoidja paneb kokkulepitud ajaks teavikud valmis ja lugeja saab need Kundas kätte raamatukogu vahekoridori laualt, mille kaudu raamatud ka tagastatakse. Viru-Nigulas on võimalik raamatud jätta tagastuskasti. Kord nädalas korraldatakse vajaduse järgi koduteenindus. “Leidsime sellise vahendatud võimaluse ja on igaühe oma valik, kas ta seda kasutab või mitte,” ütles Leili Eiskop.

Ka Tapa valla raamatukogudest saab raamatuid laenutada pakikestena, mille raamatukogutöötaja koostab lugeja telefonikõne või e-kirja põhjal ning mis ootab kaasavõtmist raamatukogu ukse juures. Samuti on Väike-Maarja valla raamatukogudest võimalik saada raamatuid ettetellimisel. Vinni valla raamatukogud on praegu suletud, ent lähiajal plaanitakse seada sisse kontaktivaba laenutus.

Laenutatud raamatute tagastamise tähtaega on võimalik pikendada ja paljudes raamatukogudes kestab viivisevaba periood 1. maini. Lugejatel, kel soov raamatuid laenutada, on mõistlik esmalt uurida (valla)raamatukogu kodulehelt, kas ja kuidas on laenutus eriolukorra tingimustes võimalik, ning suhelda telefonitsi või e-kirja teel.

Kirjanduslik jalutuskäik

Lääne-Virumaa keskraamatukogu soovitab kirjandushuvilistele, kes ootavad jalutuskäikudelt enamat kui saada värsket õhku, marsruudi valimiseks interaktiivset kaarti, kuhu on koondatud Rakvere kirjandusloolised paigad: kirjanike elupaigad, monumendid ja muu.

Osa pilte on küll Pika tänava uuendamise tõttu aegunud, kuid jalutaja võib alati teha värske pildi ja jagada seda raamatukoguga.

Jalutuskäigu kaart on leitav aadressilt https://uploads.knightlab.com/…/kirjanduslik-matk…/index.html ning uitajail tuleks hoida kaaskõndijatega ohutut distantsi.

NB!

  • Tallinna keskraamatukogu avas oma e-raamatukogu ELLU kõigile Eesti elanikele aadressil https://ellu.keskraamatukogu.ee/. Lugejaks registreerimise info on Tallinna keskraamatukogu veebilehel https://keskraamatukogu.ee/lugejaks- registreerimine/. Eriolukorra tõttu hangib keskraamatukogu e-raamatute litsentse tavalisest suuremal hulgal. ELLU on avatud 24/7, aga võib suure huvi tõttu olla esialgu aeglane.
  • Lääne-Virumaa keskraamatukogu raamatublogis https://lvkrkraamatublogi.blogspot.com/ on mitu uut postitust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles