Näitusel “Kirjapildid” käib palju külastajaid

Inna Grünfeldt
Copy
Austria kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitusest "Kirjapildid" Rakvere Galeriis saab osa video vahendusel.
Austria kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitusest "Kirjapildid" Rakvere Galeriis saab osa video vahendusel. Foto: Austria Saatkond

Ehkki Rakvere Galerii on suletud, on võimalus külastada Austria kunstnike näitust “Kirjapildid”/”Schrift­bild­er” video vahendusel. Lisaväärtusena saab näha näituse ülespaneku ja kujundamise protsessi.

Rakvere Galerii eestvedajad Riho Hütt ja Raivo Riim panevad videos üles kaheksa Salzburgi kunstniku graafika- ja fotonäituse “Kirjapildid”, kus töödes on olulisel kohal kiri või tekst. Näitusel, mille kuraatoriks tervet hulka eesti ja austria kunstinäitusi vahendanud graafik Peter Rieder, on välja pandud 43 eri tehnikas teost.

Näituse avamine jäi viiruseohu tõttu ära ja ohutuse huvides otsustati kunstisaali uks külastajatele sulgeda. Et suurepärane näitus jõuaks siiski kunstisõpradeni, valmis väljapanekust video. Video on mõne päevaga kogunud üle 200 vaatamise. Riho Hütt ütles, et on publikuhuvi üle rõõmus, ja tunnistas, et nii palju rahvast selle ajaga galeriis näitust vaatamas kindlasti ei käiks. “Eks see videogalerii mõte oli juba mõnda aega. Plaanisime esialgu jäädvustada näituse üles panemist, et saata video näituse kuraatorile Peter Riederile,” ütles Hütt.

Koroonaviiruse ohu tõttu kujunes Jaanus Leki filmitud videost, millest Teet Suur oli YouTube’i teinud lühema versiooni, Rakvere Galerii esimene veebinäitus. “Muidu oleks olnud kurb, et tuuakse Austriast ilus näitus ja keegi ei näegi,” tõdes Hütt. Ta avaldas lootust, et ehk õnnestub galerii siiski enne kevadnäitust mõnekski päevaks avada, et huvilised saaksid teoseid ka vahetult näha.

Videonäitustega ots lahti tehtud, näeb Riho Hütt sel vormil head perspektiivi: kui seni anti galerii kodulehel näitustest ülevaade fotodena, siis edaspidi mõeldakse ka video peale. “Siis on meil nagu Louvre’is,” sõnas Riho Hütt naljaga pooleks.

“Aitäh Jaanus Lekile ja Teet Suurele, kes meile raskel ajal appi tulid,” ütles Raivo Riim. Ta lisas, et näituse eksponeerimise virtuaalse vormiga on rahul ka austerlased. “Austria suursaadik on vaimustuses ja kiidab Rakvere Galeriid,” märkis Riim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles