UUED PIIRANGUD: valitsus kehtestas liikumispiirangu

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Valitsus otsustas kehtestada liikumispiirangu COVID-19 viiruse leviku takistamiseks.

Esimese korraldusega (nr 45) kehtestatakse liikumispiirang avalikes kohtades nii, et alates 25. märtsist ei tohi korraga koos olla rohkem kui kaks inimest ning teistest tuleb hoida distantsi vähemalt kaks meetrit.

1. Hädaolukorra seaduse § 31 lõigete 1 ja 3 alusel kehtestada isikutele liikumisvabaduse piirang ja viibimiskeeld kaubanduskeskustes, sest rahvarohketes kohtades on viiruse leviku risk väga kõrge ja praeguses suure nakatunute arvuga olukorras on proportsionaalne piirata nimetatud kohtades isikute liikumist ja koosviibimist. Liikumisvabaduse piirang on vajalik inimeste elu ja tervise ning ülekaaluka avaliku huvi kaitseks, et tõkestada COVID-19 haigust põhjustava viiruse levikut. 

2. Juhul kui alljärgnevates kohtades on tagatud sisse- ja väljapääsude juures desinfitseerimisvahendite olemasolu ning kaubanduspinna valdajate korraldatud kontroll punktis 3 sätestatud nõude järgimise üle, ei kohaldu punktis 1 sätestatud piirang kaubanduskeskustes olevatele järgmistele kauplustele ja osutatavatele teenustele:

1) toidukauplused;

2) apteegid;

3) kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel;

4) pangakontorid;

5) telekommunikatsiooniettevõtete müügikohad;

6) pakiautomaadid;

7) toitlustusasutused, kus ei toimu toidu kohapeal tarbimist, vaid toimub üksnes toidu kaasamüük. 

3. Hädaolukorra seaduse § 31 lõike 3 alusel kehtestada kaubandustegevuseks kasutatavates või sellega seotud üldkasutatavates hoonete osades viibimisel liikumispiirang, mille kohaselt võib liikuda ringi üksi või kahekesi, hoides teistega vähemalt kahemeetrist vahemaad. 

4. Hädaolukorra seaduse § 24 lõike 2 alusel kohaliku omavalitsuse üksustel tagada punktis 1 sätestatud liikumisvabaduse piirangu täitmine korralduses ettenähtud tingimuste kohaselt. 

5. Hädaolukorra seaduse § 24 lõike 2 alusel kohaliku omavalitsuse üksusel tagada punktis 1 sätestatud liikumisvabaduse piirangust oma haldusüksuse territooriumi elanike ja ettevõtjate teavitamine ning anda soovitus punktis 3 nimetatud hoonete osade valdajatele paigaldada kaubanduspinna sisse- ja väljapääsu juurde desinfitseerimisvahendid. 

6. Punktis 3 sätestatud meetmete üle teeb järelevalvet Politsei- ja Piirivalveamet. 

7. Korraldusega kehtestatud meetmed kehtivad kuni selle korralduse muutmiseni ning nende vajalikkust hinnatakse hiljemalt iga kahe nädala järel.

8. Massiteabevahendite valdajatel avaldada korraldus viivitamata, muutmata kujul ja tasuta.

9. Korraldus jõustub 27. märtsil 2020. a.

Eriolukorra meetme nõuetekohaselt täitmata jätmisel rakendatakse korrakaitseseaduse § 28 lõikes 2 või 3 nimetatud haldussunnivahendeid. Sunniraha suurus on hädaolukorra seaduse § 47 kohaselt 2000 eurot. 

Põhjendused ja kaalutlused on esitatud korralduse seletuskirjas, mis avaldatakse Vabariigi Valitsuse veebilehel. Korraldust saab vaidlustada, esitades haldusmenetluse seaduses ette nähtud korras vaide 30 päeva jooksul arvates päevast, millal korraldusest teada saadi või oleks pidanud teada saama. Samuti saab korraldust vaidlustada, esitades halduskohtule kaebuse halduskohtumenetluse seadustikus ette nähtud korras 30 päeva jooksul arvates korralduse teatavaks tegemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles