Kaitsevahenditega on haiglas olukord stabiilne

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Rakvere haigla töötajatele praegu kaitsevahendeid jätkub.
Rakvere haigla töötajatele praegu kaitsevahendeid jätkub. Foto: Vladislav Musakko

Koroonaviiruse levik, eriolukord ja tervisekriis nõuavad haiglatelt pidevat töötajate ja patsientide kaitset. Terviseasutused üle Eesti ägavad vajaliku puuduses. Kuidas on olukord Rakvere haiglas?

Rakvere haigla juht Ain Suurkaev rääkis, et praegu on neil kaitsevahenditega olukord stabiilne. “Valvsust ei tohi kaotada,” lisas ta.

Haiglajuht märkis, et plussiks on tulnud see, et Lääne-Virumaa on olnud koroonaviiruse leviku poolest helesinine laiguke Eesti kaardil. “See on meid säästnud,” lausus Suurkaev. Kaitsevahendite kohta ütles ta, et neid on, kuid iga asjaga on seis isemoodi ja pikemaks perioodiks neid ei piisa. “See sõltub paljuski patsientide arvust,” tähendas haiglajuht. Palju kasutatakse meditsiiniasutuses kaitseülikondi, Ain Suurkaev ütles, et neid jätkub kaheks-kolmeks nädalaks. Kaitsekinnaste tagavaraga on hästi ja nende saadavusel pole praegu ka väga viga.

Keerulisel ajal on püüdnud haiglad samuti ise lahendusi leida. Haiglajuht tõi näite, et kuna kirurgilisi maske on vähe, korjati need kokku ja suunati kõige olulisematesse osakondadesse.

Ühekordsed tunked, mida kasutatakse erakorralise meditsiini osakonnas ja mis on seljas kiirabibrigaadide liikmetel, on praegu olemas.

Ka desinfitseerivate vahenditega on hästi, nende puuduse üle kurta ei saa, turul on mitu pakkujat ja desovahendite ostmise buumis pole haiglad hätta jäänud.

Hiljuti saabusid Rakvere haiglasse kaitsevahendid, mis pole seni kasutusse läinud, sest jätkub veel vana tagavara. “Terviseameti vahendusel saime Sillamäe tehasest ka kaitsemaske,” lisas Suurkaev.

Viru haigla alla kuuluva Tapa Pihlakodu juhataja Ly Nelson ütles, et neil on kaitsevahendid otsakorral ja vaja oleks kõike. “Nii kaitsemaske, -kindaid kui ka desovahendeid. Õendusjuht ütles, et tellimused on tehtud, kuid kindlat vastust, kunas jõuavad, veel ei ole,” rääkis Nelson. Ta avaldas lootust, et vajalik jõuab kohale aprilli alguses.

Viru haigla Pihlakodus on 90 inimest üldhooldusteenusel ja õendushooldusosakonnas vajab abi 15 patsienti.

Viru haigla kureeritavas Tapa tervisekeskuses koroonaviiruse leviku tõttu vastuvõtte ei toimu, eakate kodus kehtib külastuskeeld. “Kui on nakkus majas, siis saame omalt poolt isolatsiooni korraldada,” ütles Nelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles