Nädalavahetusel suunavad viiruse testimisele valveperearstikeskused

Toomas Herm
Copy
Drive-in-testimine.
Drive-in-testimine. Foto: Kristjan Teedema

Alates sellest nädalavahetusest suunab perearsti nõuandeliin 1220 ajavahemikul kella 8–18 inimese COVID-19 testimisvajaduse tuvastamiseks valveperearstikeskusse, samal ajavahemikul on avatud ka mobiilsed proovivõtupunktid. 

"Sotsiaalministeerium on koostöös Eesti Perearstide Seltsi, terviseameti ja haigekassaga käivitamas valveperearstikeskuste süsteemi. Peame olema valmis olukorraks, kus osa perearstikeskusi võivad personali haigestumise tõttu ise abi vajada ning keskuse patsiendid ajutiselt kaotada kontakti oma perearstiga, samas kui vajadus esmatasandi teenuste järele järjest kasvab," ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. "Valveperearstid on valmis nädalavahetustel ja riigipühadel inimesi nõustama, vajadusel suunama ka COVID-19 testimisele."

Eesti Perearstide Seltsi juhi doktor Le Vallikivi sõnul võimaldab valveperearstikeskuste järkjärguline käivitamine lähtuvalt pandeemiaolukorra vajadustest tagada inimestele perearstiabi üle kogu Eesti ning jätta kiirabi- ja haiglasüsteem vaid tõsisemate abivajajate tarbeks. "Vajadusel suunatakse hätta sattunud perearstikeskuse telefonid ja e-kirjad edasi valvekeskusesse ning luuakse võimalus ka ägedate haigete vastuvõtuks," selgitas perearstide seltsi juht doktor Le Vallikivi. "Ka valvekeskustes on eelistatud kaugkontaktid, kohale kutsutakse patsient ainult juhul, kui tervislik seisund seda nõuab, ning kohtumine peab jätkuvalt olema eelnevalt kokku lepitud."

Kõikidele ägeda haigusega pöördunud inimestele antavat abi loetakse vältimatuks abiks. Ravikindlustamata inimestele vältimatu abi andmist rahastab haigekassa. Need ravikindlustatud inimesed, kel pole oma perearsti, võivad pöörduda lähima perearstikeskuse poole. Pöörduda tuleb telefoni teel. Keskusesse kutsutakse patsient kohale ainult juhul, kui tema tervislik seisund seda nõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles