Karm rikkumine: kohalikud tundsid ära koroonaviirusega nakatunu, kes šoppas suures toidupoes (27)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Eile oli Rakveres juhtum, kus inimesed tundsid ära koroonaviirusega nakatunu, kes šoppas suures toidupoes. Foto on illustratiivne.
Eile oli Rakveres juhtum, kus inimesed tundsid ära koroonaviirusega nakatunu, kes šoppas suures toidupoes. Foto on illustratiivne. Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Eile helistas Viru-Nigula vallavalitsuse sotsiaalvaldkonna juhile Annika Kapile kohalik inimene ja andis teada, et koroonaviirusega nakatunud proua teeb ühes Rakvere kaubanduskeskuse suures toidupoes sisseoste. Kapp reageeris kohe ja edastas teate piirkonnapolitseinikule.

Viru-Nigula vallavalitsuse sotsiaalvaldkonna juht Annika Kapp kinnitas, et eile oli nende vallas elav viirusega nakatunu Rakveres toidupoes, naist nägid seal oma valla inimesed, kes teda väga hästi tunnevad. "Seal pole võimalust, et inimene aeti segamini. Kahtlust ei saa olla," lausus Kapp.

Sotsiaalvaldkonna juht teavitas olukorrast konstaablit. Hiljem andis korrakaitsja Annika Kapile teada, et oli edastanud info grupile, kes tegeleb viirusekandjatega, ning inimesega võetakse ühendust ja vesteldakse. "Rääkisin ka perearstiga, kelle sõnutsi pole inimene terveks tunnistatud, ta ei tohi väljas liikuda. Inimene on nii sotsiaaltöötajatele kui ka perearstile öelnud, et ta pole nendel nädalatel kodust väljas käinud. Tegelikkus on see, et ta on väljas liikunud," kõneles Kapp. Ta lisas, et teised inimesed peavad jälgima oma tervist. 

Politseist öeldi, et ühtegi väljakutset pole neile eilse juhtumi tõttu edastatud. Korrakaitsjad selgitavad nakatunule ohtusid ja riske.

Kauplust nemad teavitanud ei ole. 

Rakvere linnapea Triin Varek ütles, et juhtum on kahetsusväärne. "Meid ei ole sellest teavitatud," nentis Varek. Ta pani südamele, et kõigi rikkumiste kohta tuleb teavitada politseid.

Haigestumine on kinnitatud ühel Aseri piirkonnas elaval inimesel, kes saabus reisilt kaks nädalat tagasi. Veel mõned päevad tagasi oli ta öelnud sotsiaaltöötajale, et on rangelt järginud kõiki karantiini nõudeid ning vältinud kontakte ka lähedastega. 

Viru-Nigula vallajuhi Einar Vallbaumi sõnul tundub talle, et inimesed ei saa asjadest aru ja teavitamine on jätkuvalt hädavajalik.

"Tuletame kõikidele meelde, et viiruse kiire leviku tõttu on eriolukord kehtestatud kogu riigis ning kohustus kaitsemeetmete rakendamiseks on ka tervetel inimestel. Palume kõikidel elanikel järgida meie ühiseks ohutuseks kehtestatud meetmeid," ütles Vallbaum.

Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi rääkis, et selleks, et viiruse levikut takistada, peavad andma kõik oma panuse, eriti viirusekandajad või inimesed, kellel esinevad mingid haiguse sümptomid. "Ainult üheskoos saame viiruse levikut peatada," ütles Katrin Satsi.

Alates homsest muutub valitsuse kehtestatud kodus püsimise kord rangemaks, nii laieneb politsei kontroll ka koroonaviirusega nakatunutele ja nendega koos elavatele inimestele. 

Terviseamet edastab politseile nakatunute andmed ning politsei kontrollib nende kodus viibimist telefonivestluse käigus. Juhul kui inimesega telefoni teel ühendust ei saada, kontrollib politsei inimese elukohta. Kui inimene ei täida kehtestatud nõudeid, teeb politsei talle ettekirjutuse. Kui see ei aita, siis rakendatakse järgmise mõjutusvahendina sunniraha, mille suurus on kuni 2000 eurot. Haigestunu võib kodunt lahkuda üksnes tervishoiutöötaja või politsei korraldusel või inimese elu või tervist ohustaval hädajuhtumil.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles