Soomes bussirooli keerav virulane: "Nalja saab tegelikult igal sammul"

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Rein Kübarsepp peab Soomes bussijuhiametit ja teeb koos teiste eestlastega Soomes harrastusteatrit.
Rein Kübarsepp peab Soomes bussijuhiametit ja teeb koos teiste eestlastega Soomes harrastusteatrit. Foto: Erakogu

Rakveres aastaid tagasi raadioajakirjaniku ametit pidanud Rein Kübarsepp elab ja töötab Soomes, kus ta toimetab bussiga lapsi kooli ja koolipäeva lõppedes koju. Ta on üks paljudest eestlastest, kes on tööl ka praeguse keerulise olukorra ajal.

Kübarsepp rääkis, et tema tööelus umbes Rakvere-suuruses Kirkkonummis pole võrreldes koroonaviiruseeelse ajaga palju muutunud. Välja arvatud muidugi kooli sõidutatavate laste hulk: tavapärase paarikümne asemel on nüüd viis-kuus last, kes on kõik niinimetatud eesliinitöötajate lapsed. "Päev algab ikka hommikul kell 7.25, kui võtan esimese lapse peale, ja saan õhtule kella 16 paiku, mil viimase kodu juures maha panen," kõneles mees.

Bussi desinfitseerimine ning puhastamine pole tema jaoks mingi uus ega erakordne tegevus, sest puutub sellega kokku iga päev. "Teen seda niikuinii kogu aeg, sest lapsed köhisid ja läkastasid juba ammu enne koroonaviiruse saabumist. Vahetpidamata käib üks turtsumine. Kõigele lisaks transpordin veel erivajadustega inimesi. Desovahendit ikka kulub, umbes üks potsik nädala või paari peale," rääkis Rein Kübarsepp.

Tema sõnul on liiklus eriolukorra tingimustes ülimalt rahulik. "Hommikuti sõites ei saa üldse aru, mis toimub, ja tekib selline tunne, et on pühapäeva hommik: üks auto sõidab ees ja kaks tükki tulevad vastu. Ülejäänud on tühi maa. Muidu käis samal ajal ikka korralik sagimine ja sai korralikult kiruda ning ennast seaks vihastada," jutustas Kübarsepp.

Ehkki Rein Kübarsepp kuulub isegi niinimetatud eesliini töötajate hulka ning võiks kümneaastase tütretirtsu üle tänava kooli saata, püsib laps siiski koduõppel. "Mul ei ole teda mõtet sinna viia, sest tal on seal igav. Parem istub ja teeb koolitükke kodus ning õiendab seal oma asju. Pole häda midagi," tähendas mees.

Tõsisest olukorrast hoolimata on Kübarsepa sõnul pikitud päevadesse paras annus huumorit. Näiteks siis, kui on aeg tuua koolist ära lapsele ette nähtud koolitoidu ports.

"Nalja saab tegelikult igal sammul," lausus ta. "Mulle saadeti kirjakene, et kui vanem käib praeguses situatsioonis tööl, siis on tema lapsele ette nähtud koolitoit. Esimesel päeval toiduportsule järele minnes mõtlesin, et peaks vist kilekoti kaasa võtma, sest mine tea, mida seal antakse. Jõudsin kooli juurde ja skafandris tädi avas ukse. Ütlesin nime, aga ta ei kuulnud läbi selle skafandri suurt midagi. Saanud lõpuks aru, avas ta ühe kasti, võttis sealt kõige väiksema salatikarbi, mille sees oli midagi, ja ütles lihtsalt, et see on kõik. Tänasin ja lahkusin karbikesega, milles oli lõhe-kartulivorm. Koju naastes oli mul laps vastas, endal nägu säramas nagu päike. Ütlesin, et nüüd on nii palju süüa, et sellest jagub talle kaheks päevaks või koguni tervele perele. Kui karbi selja tagant välja võtsin, oli laps naerukrampides."

Praeguseks on olukord Rein Kübarsepa kodumaakonnas Uusimaal, kus asub ka Soome pealinn Helsingi, oluliselt muutunud. Nimelt jõustus seal läinud ööl liikumispiirang, mille kohaselt ei lubata kedagi maakonda ega maakonnast välja. Piirang kestab esialgu 19. aprillini.

Virumaa juurtega mees ei lase tujul siiski langeda, vaid teeb kõik selleks, et teistelgi oleks hõlpsam raske aeg üle elada. Rein Kübarsepp kuulub muu hulgas Soomes näitemänguhuvilisi eestlasi koondavasse seltskonda ET Teater, kellega otsustati nüüd hakata lastele veebis muinasjutte lugema. Esimene proov tehti Skype'i vahendusel neljapäeval. Millal lapsed võivad hakata arvuti ees kõrvu kikitama, tasub uurida tänavu viieaastaseks saava ET Teatri Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles