Patrullid kantseldavad kogunejaid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Janek Seidelberg pidi Lepna jõuväljaku ümber uued lindid vedama ja kaks kiike maha monteerima, sest sealsed inimesed eirasid kogunemiskeeldu.
Janek Seidelberg pidi Lepna jõuväljaku ümber uued lindid vedama ja kaks kiike maha monteerima, sest sealsed inimesed eirasid kogunemiskeeldu. Foto: Ain Liiva

Kui käske kuulda ei võeta, siis tuleb kasutada jõulisemaid veenmismeetmeid: Lepna avalikult mänguväljakult monteeriti maha kaks kiike, sest mõned kohalikud ei pidanud kogunemiskeeldu millekski.

Rakvere valla majandusspetsialist Janek Seidelberg pidi eile tööriistakohvri kaasa võtma ja Lepnale minema. “Meie valla inimesed on üldiselt mõistlikud, kuid on mõned “toredad” kohad, kus hoiatussilte ja piirdelinte ei peeta millekski,” rääkis ta. “Üks selline koht on Lepna. Ainuke moodus siin kogunemised lõpetada on vist mängu- ja jõuväljak buldooseriga sirgeks lükata. Ma esialgu piirdun siiski kahe kiige mahamonteerimisega ja vean jõuväljaku ümber uued piirdelindid.”

Pea kõigis linnades-asulates on alustanud tegevust ühiskondlikud patrullid, kes jälgivad kogunemiskeelust kinnipidamist. Kõik nad kinnitavad, et inimesed on üldjuhul mõistlikud ja peavad vabariigi valitsuse korraldusest kinni. Aga on ka rikkumisi: põhiliselt tuli nädalavahetusel tegeleda nooremate inimeste seltskondadega ning paraku oli tegu peamiselt vene keelt kõnelevate noortega, kes uutest reeglitest ei teadnud või siis ei pidanud neid millekski.

Rakveres käisid nädalavahetusel patrullimas linnapea Triin Varek ja Ida-Eesti regionaalse kriisikomisjoni juht Ailar Holzmann. “Tegime laupäeval paari tunni jooksul linna peal päris suure tiiru,” ütles Varek. “Üldiselt oli linn vaikne, aga siiski pidime viiel korral sekkuma ja kogunemise laiali saatma.”

“Oli kaks seltskonda täiskasvanuid, kel jätkus vist eelmisel päeval alanud pidu. Kolmel korral sattusime peale noorte kogunemisele,” lisas linnapea. “Rakvere üks murekohti on turg, kus noored armastavad pärast kauplemise lõppu koguneda. Noored, kellega seal rääkisime, olid viisakad ja rahulikud ning läksid pärast selgituse ärakuulamist laiali, aga me muidugi ei tea, kui kauaks. Paraku ei saada ikka veel valitseva ohu suurusest aru, needsamad nooredki jagasid nelja peale ühte sigaretti – millisest viiruse leviku piiramisest me siis räägime?”

Üks jätkupidu pidanud täiskasvanute seltskondadest oli Vareki sõnul ka parajalt kuraasikas. “Kippusid meiega vaidlema ja üritasid selgeks teha, et neil ongi kaks meetrit vahet, käivad hanereas mööda linna ringi,” ütles Triin Varek.

Ühiskondlikud patrullid saavad vaid rääkida ja selgitada, mingeid sanktsioone pole neil õigust rakendada. Kui sõnad ei aita, siis on võimalus kutsuda politsei, aga ...

“Oli politsei abi vaja. Kõigepealt 112 üldse ei vastanud, ja kui lõpuks vastas, tunnistas korrapidaja ausalt: pole patrulli, keda saata,” rääkis üks anonüümsust palunud patrullija meie maakonnas.

Tapa vallavalitsuse järelevalvespetsialist Gennadi Sults lausus, et nädalavahetusel patrulliti nii Tapal, Tamsalus kui ka Lehtses ja Jänedal. “Meie oma maja inimesed põhiliselt, Tamsalus näiteks abivallavanemad Andrus Freienthal ja Dmitri Okatov, aga ka vabatahtlikke oli abis,” rääkis Sults. “Üldiselt oli rahulik. Päästeametnik Aron Jaanis sattus Ülesõidu tänava ühes hoovis peale vene keelt kõnelenud noorukite seltskonnale, kes alguses küll ülbitsesid, aga läksid laiali. Meil on Tapal veel üks grupp, kellega tuleb tegeleda, aga saame hakkama, nad on mulle teada. Üldiselt kartsin hullemat, seda enam, et laupäeval oli ilus ja soe ilm ka.”

"Ainuke moodus siin kogunemised lõpetada on vist mängu- ja jõuväljak buldooseriga sirgeks lükata."

Janek Seidelberg, Rakvere valla majandusspetsialist

Tapal toimus eelmisel nädalal matusetalitus, kus lahkunuks oli inimene, kes oma varasemate tegudega politseile tuttav. “Kuna oli arvata, et matusele tulevad lahkunu sõbrad, kes samuti politsei huviorbiidis, oli meil tõsine hirm, kuidas see kõik kulgeb,” lausus Gennadi Sults. “Matusetalitust jälgisid nii kalmistuvaht, ühiskondlik patrull kui ka politseipatrull. Aga kõik kulges rahulikult. Oli umbes 30 inimest. Vene kombe kohaselt pidasid nad otse surnuaial ka peied, aga vastupidiselt kartusele koristati kõik ilusti ära ja mindi vaikselt ning rahulikult laiali.”

Kundas patrullinud Viru-Nigula vallavanem Einar Vall­baum rääkis, et ka seal oli olukord laias laastus rahulik. “Mõned põhiliselt vene keelt kõnelenud noored olid grupis, aga läksid pärast selgitust laiali,” ütles ta.

Vabariigi valitsus on andnud inimestele korralduse kodus püsida, aga kuidas on lood kodututega, kes ööbivad sotsiaalmajas? Teatavasti tuleb neil sealt hommikul lahkuda ja sotsiaalmaja uksed avatakse uuesti alles õhtul.

“Päris 24/7 sotsiaalmaja lahti hoida ei saa, seal on vaja ka koristada ja tuulutada,” lausus Rakvere linnapea Triin Varek. “Ka personaliga on seal keeruline. Me oleme asukatega rääkinud ja neile olukorda selgitanud, aga keeruline on nendega muidugi. Ja kui isegi maja kogu aeg lahti oleks, siis praeguste ilmadega nad ju ei püsiks seal. Seni kuni absoluutset liikumiskeeldu pole kehtestatud, ei saa suurt midagi ette võtta.”

Lepna jõulinnak on suletud.
Lepna jõulinnak on suletud. Foto: Ain Liiva
Lepna jõulinnak on suletud.
Lepna jõulinnak on suletud. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles