Meelis Mälgand: hea on end stuudiosse lukustada

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Meelis Mälgand tegeleb ka eneseisolatsiooni tingimustes oma Londoni kodustuudios jõudumööda loometööga.
Meelis Mälgand tegeleb ka eneseisolatsiooni tingimustes oma Londoni kodustuudios jõudumööda loometööga. Foto: Mälgand Bros Records

Liikumispiirangute kehtestamise eel igal hommikul viisakalt ülikonnas tööle suundunud Meelis Mälgand veedab nüüd sarnaselt teiste Suurbritannia elanikega päevi koduseinte vahel. Vahelduseks hoiab ta oma Londoni kodus näpud soojas ja loob muusikat.

Kuigi muusika tegemine pole Meelis Mälgandi palgatöö, kuulub see tema harrastuste hulgas vaieldamatult esikohale. Klahvpillidel ennast mugavalt tundva Rakverest pärit mehe ja menuansambel Laine kunagise liikme Reet Kromeli koostöös nägi hiljuti ilmavalgust laul “Maailm samme täis”.

Kuidas teie ja Reet Kromeli muusikaline tee ristusid?

Olen elanud Inglismaal juba peaaegu kakskümmend aastat, kuid Reeda siinolekust sain teada alles mõne aasta eest. Seda hoolimata asjaolust, et temagi on elanud siin juba umbes sama kaua kui mina. Ega ma teda isiklikult enne ei tundnud, kuid Inglismaal on eestlasi nii vähe, et ühise ala inimesed leiavad üksteist varem või hiljem. Side oli ka muidugi vend Ülo kaudu, kellega Reet on varem koostööd teinud.

Saime kokku ühel siinsel eestlaste üritusel. Kohe küll koostööks ei läinud, kuid pärast hilisemaid kohtumisi arvasime, et võiks proovida, ning esimese loo valmimise järel tõdesime mõlemad, et klapp on hea. Nüüdseks oleme valmis saanud käputäie lugusid ja neid tuleb üha juurde.

Lauljast pole kaua kuulda olnud. Mis ajendas teda taas loominguga tegelema?

Ma ei ole seda küsimust Reedalt otse küsinud, kuid ei tea ühtegi muusikut, eriti head ja edukat muusikut, kes oleks selle ameti päriselt maha pannud. Isegi Phil Collins tuli lavale tagasi jalutuskepi najal, hoolimata sellest, et oli enne mäed ja jõed kokku lubanud ehk öelnud, et läheb pensionile.

Kuidas teie koostöö Reet Kromeliga sujub?

Koostöö on super. Reeda poolt on tema fantastiline hääl ja klaverimäng, mina püüan siis lugusid sünteetiliselt kohandada ja anda värve. Samuti olen võtnud enda kanda heli töötlemise: nii miksimise kui ka masterdamise. Peatselt jõuavad lood ka ükshaaval eri meediumite kaudu kuulajateni. Hetkel loobib kaikaid kodarasse see sindrinahk koroonaviirus.

Kas hiljuti avaldatud loole võib oodata lisa?

Tulemas on veel lugusid, sealhulgas valmib peagi uues kuues kunagi Reeda kuulsaks lauldud lugu, mille pealkirja jätaksin praegu saladuseks.

Äsja internetiavarustesse jõudnud lugu valmis Mälgand Brother’s Records stuudios ehk sisuliselt teie koduseinte vahel Londonis. Palun kirjeldage sealseid töötingimusi.

Värske laul värskes stuudios. Kolisin paar aastat tagasi linnaäärsesse väiksesse külla, kus mul on maja taga küllaltki suur aed. Ma eriti hea aiapidaja ei ole ja see aed muutus kiiresti tühermaaks. Vend Madisega tuli ühel hetkel mõte, et kasutaks seda tühermaad paremini ära ja ehitaks sinna peale hoopis stuudio. Mõeldud – tehtud. Läks ehitamiseks ja kahe peale saime poole aasta pärast maja valmis ning tehnika sisse. Ehitamisest võib omaette korraliku naljaraamatu kirjutada.

Kokku 55-ruutmeetrine stuudio sisaldab eraldi ruume trummidele, vokalistile ja instrumentidele, samuti on seal pearuum, kus toimub miksimine, aga ka tualett ja dušš. Kuna naabruses on eramaju, tuli kõik seinad ja laed kahe- ja kolmekordseks ehitada, et me teisi ei häiriks ja ka vastupidi. Kummaline on see, et heliisolatsiooni ehitades käis meil võrdne võitlus lennukite ja lindudega: lennukimüra tuleb massiga ja teatud lindude kõrge sagedusega siutsumine kostab isegi läbi kahe kiviseina.

Üle kogu maja pinna on maas põrandasoojendus, millel on talvel hea soe sokkis ringi lasta. Kogu majapidamine on juhitav interneti kaudu ning saame Madisega üksteist nöökida, näiteks valgustust töö ajal kustutada või miksi puldis paigast ära ajada. Nojah, tegelikult ei ole asjad nii kaugele siiski läinud.

Mis pilguga abikaasa sellele vaatab, kui tundideks stuudiosse sulgute?

Abikaasa Güziniga saime esimest korda kokku ajal, mil mul oli samuti kodustuudio. Tõsi, see oli küll palju väiksemate mõõtudega. Ta teab, et ega ma ikka ­ilma stuudiota elada ei saa, ning on ­sellega päri. Püüan ikka mõõdukas olla ja oma aega võrdselt kõigi vahel jagada.

Milline muusika on kodustuudio seinte vahel veel ilmavalgust näinud?

Ausalt öeldes sai stuudio ehitatud algselt rohkem iseenda jaoks. Madisel on seal võimalik trummi taguda, millal iganes ta soovib ja nii valjult või vaikselt kui vaja. Trummide harjutamisega on asjad keerulisemad kui paljude muude instrumentidega. See oli ka üks põhjustest, miks stuudio üldse sündis.

Teine põhjus oli, et sinna on hea ennast nii-öelda lukustada: kirjutada muusikat ilma, et keegi pidevalt hõikaks “Pane klapid pähe!” või “Keera vaiksemaks!”.

Eks kõik sõltub sellest, kui hästi oma liiste tunned, ning kui tunned, eks siis imbub ka tegijaid juurde.

Stuudios on sündinud palju omaloomingut. Peale Reedaga tehtava projekti tuleb stuudiost varsti minu uus projekt, mis kannab nime Sound Council. Esimene lugu ilmub aprilli alguses ja lingi leiab kindlasti mu Facebooki lehelt. Meie stuudio on koduks ka Madise ja tema elukaaslase Kristiina Killo maailmamuusika projektile ÖÖ.

Kellega tuntud artistidest on õnnestunud koostööd teha?

Me ei ole veel kuigi palju aega saanud produktsiooniga tegeleda, kuna see ruumide tuunimine, kaabeldamine ja tehnika tundmaõppimine on võtnud oma aja.

Madise meediafirma kaudu oleme teinud koostööd kunagi ülemaailmselt laineid löönud ansambli Imagination liikme Errol Kennedyga. Praegu töötan ühe Erroli viimati ilmunud loo remiksimise kallal. Eks kõik sõltub sellest, kui hästi oma liiste tunned, ning kui tunned, eks siis imbub ka tegijaid juurde.

Kui palju jääb päevatöö kõrvalt aega heliloominguks?

Eks see ole jälle üks faktor, mis loobib muusikaga seonduvale kaikaid kodarasse. Tehniliselt on mõlemad tegevused töö, nii päevatöö kui ka muusika. Seega kui tavaliselt inimesed puhkavad pärast tööd, siis meie hakkame tööle.

Vahvat heliloomingut tehakse kõikjal. Kas olete Londonis varem tihti jäänud tänavamuusikuid kuulama?

Üldiselt ei ole selleks tavaliselt aega, kuid vahel, kui ikka midagi super head toimus, siis küll. Ja super häid asju on aeg-ajalt ikka toimunud. Tänavamuusikuteks võivad olla näiteks isegi BBC Sümfooniaorkestri liikmed, kes lihtsalt harjutavad tänaval, kuna paljud neist ei saa kodus müra teha. Kusjuures head tänavamuusikud teenivad päris korralikult.

Kui paluksin teil ennast koos teie kolme muusikaga tihedalt seotud vennaga pingeritta seada, siis milline see võiks välja näha?

Eks meil ole kõigil see va talendiuss vähemal või suuremal määral sisse põimunud. Seda ei ole lihtne mõõta, kuid kui jutt läheb saavutustele, siis tuleb ikka [Eesti parimate bassimeeste sekka arvatud] Mihklile ja [muusikule, arranžeerijale, heliloojale, pedagoogile] Ülole kõrgele üles vaadata. Meie [meedia­ettevõtja] Madisega oleme vahest võrdväärsel pulgal ja palgal. Sorry, Madis!

Mis on saanud mahedast veebiraadiost Muusikamoos, mille serverit kunagi kodus köögikapis hoidsite?

Raadio Muusikamoos läks ajaloo väljadele eelmise aasta suvel, kui tõmbasin pistiku pidulikult seinast välja. Raadio sündis nõnda, et tahtsin kodust eemal olles oma lemmikmuusikat kuulata üle interneti. Seadsin serverid üles, kuid mitte palju aega hiljem avastasin, et mu personaalne muusikajaam oli lisatud kuskile interneti raadiojaamade nimekirja ja sellele hakkas lisanduma kuulajaid.

Vennad Meelis (paremal) ja Madis Mälgand tegelevad ka eneseisoltasiooni tingimustes oma Londoni kodustuudios jõudumööda loometööga.
Vennad Meelis (paremal) ja Madis Mälgand tegelevad ka eneseisoltasiooni tingimustes oma Londoni kodustuudios jõudumööda loometööga. Foto: Mälgand Bros Records
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles