Raamatute kontaktivaba laenutus läks ülihästi käima

Andres Pulver
Copy
Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab tellitud raamatud kätte akna kaudu. Kenasti pakitult ja kontaktivabalt. Ja keegi ei trügi, pildil on raamatutele järele tulnud ühe pere liikmed.
Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab tellitud raamatud kätte akna kaudu. Kenasti pakitult ja kontaktivabalt. Ja keegi ei trügi, pildil on raamatutele järele tulnud ühe pere liikmed. Foto: Ain Liiva

“Nii vägev, et jälle saab raamatuid laenutada, tundsin sellest juba puudust,” kiitis teisipäeval Rakveres Lääne-Virumaa keskraamatukogu aknast raamatute paki kätte saanud Lehte Senka.

Lehte Senka rääkis, et aias veel tegutseda ei saa, sest maa on jääs. Lapselapsi ta samuti hoida ei saa ja nii on raamatud aja viitmisel suureks abiks. “Lugema peab, muidu tapab kodus istumine päris ära,” lausus ta.

Raamatukogumaja Posti tänava poolsest aknast läbi paarikümne sentimeetri kõrguse avause raamatupakke inimestele ulatanud Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist Tiina Kriisa ütles, et sisse viidud laenutussüsteem, kus inimene reserveerib interneti või telefoni teel raamatud ja tuleb seejärel neile järele, hakkas üllatavalt hästi toimima.

“Esmaspäeval, mis oli esimene laenutuspäev, käis pakkidel järel 102 inimest,” sõnas ta. Laenutusi ehk laenutatud raamatuid-ajakirju-plaate läks esmaspäeval kirja ligi 900, kuid tegelikult oli neid rohkemgi. “Alustasime komplekteerimist reedel ja osa asju läks reedeste laenutuste kirja,” selgitas Kriisa.

Raamatukogu arendusspetsialisti sõnul on Rakvere inimesed olnud väga viisakad ja arusaajad ning akna alla trügima pole roninud. Kõik on oodanud oma järjekorda kõnniteele paarimeetriste vahedega tõmmatud joonte taga.

Kui raamatutellimus on internetis või telefoni teel esitatud, saab raamatukogu direktori Kaili Õunapuu-Seidelbergi sõnul tellitud kraami kätte umbes poole tunni pärast, varem ei ole väga mõtet raamatukogu akna taha passima minna. Ja loomulikult tuleb arvestada raamatukogu lahtiolekuajaga.

Raamatukogust laenutatud raamatuid akna kaudu vastu ei võeta, läbi loetud raamatud saab jätta ukse kõrval olevasse tagastuskasti. Tagastatud raamatud on enne uute lugejateni jõudmist igaks juhuks kolm päeva karantiinis.

“Paraku tuleb ka notsusid ette,” rääkis Tiina Kriisa. “Hommikul leidsime tagastatud raamatute seast tühja energiajoogipudeli, aga ühe notsu pärast ei saa inimestelt võimalust ära võtta.” Õnneks juhtub niisuguseid asju harva. Ja tagastuskasti kõrval asuvasse prügikasti pole samuti õnneks keegi raamatukogu raamatuid pannud.

“Oleks kurb, kui praegu, mil inimestel on aega õppida või lihtsalt oma vaimu tervena hoida, ei saaks me raamatute laenutamise võimalust pakkuda,” märkis Kriisa.

"Paraku tuleb ka notsusid ette."

Tiina Kriisa, Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist

Pooled Lääne-Virumaa keskraamatukogu töötajatest on praegu puhkusel, ülejäänud aga tegelevad lisaks raamatute laenutamisele kogu mittevajalikust kraamist puhastamisega, millega on juba enam-vähem ühele poole jõutud. Ees on andmebaaside korrastamine, milleks varem pole ­igapäevatöö kõrvalt eriti aega jätkunud.

“Meie andmebaasides on omajagu vigu sees, nüüd püüame need parandada,” lausus Tiina Kriisa.

Kuigi raamatukogud on ametlikult suletud, toimib mingisugune kontaktivaba laenutussüsteem praktiliselt kõikides maakonna raamatukogudes, päris kinni on praegu näiteks Võsu ja Vihula raamatukogu.

Raamatukoguhoidjad loevad lastele ette

Viru-Nigula valla raamatukoguhoidjad on eriolukorras välja mõelnud toreda võimaluse: nad loevad lastele raamatuid ette.

Koos lapsega saab Kunda või Viru-Nigula raamatukogu kodulehelt välja valida raamatukoguhoidja ja raamatu, mida võiks ette lugeda. Seejärel tuleb raamatukokku helistada ja raamatutekst jõuabki väikese kuulajani.

Võimalus on ka, et raamatukoguhoidja helistab lapsele ise.

Ettelugemisega kaasneb arutelu loetu üle ja antakse ka raamatusoovitusi. Samuti saab laps harjutada lugemist raamatukoguhoidjale ette lugedes.

Kõne kestus on maksimaalselt 20 minutit. Kui raamat jääb põnevas kohas pooleli, on võimalus järgmisel päeval jälle helistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles