Teadlased soovitavad kohalikud paisjärved setetest puhastada

Andres Pulver
Copy
Nõmme Veskijärv on teadlaste hinnangul kesises seisundis.
Nõmme Veskijärv on teadlaste hinnangul kesises seisundis. Foto: Ain Liiva

Maaülikooli teaduritel on valminud Ao paisjärve ja Nõmme Veskijärve seisukorra kohta uuring, kus soovitatakse ka meetmeid praegu kesises seisus olevate veekogude seisundi parandamiseks. Kahe järve korrastamine läheks maksma miljoni euro kanti.

Uuringu tulemusel selgus, et Ao paisjärve ja Nõmme Veskijärve seisund on kesine ning mõlemad paisjärved kujutavad endast potentsiaalset ohtu allavoolu jäävatele veekogumitele.

Uuringu teinud ekspertide hinnangul on paisjärvede tervendamise eelduseks paisjärvede setete eemaldamine. Töömeetodid, tööde maht ning nende tegemise võimalus ja maksumus selgitatakse välja eeluuringute käigus.

Kuna paisjärved täituvad teatud perioodi jooksul taas setetega, soovitatakse selleks, et vähendada järve jõudvate setete hulka, rajada madalveeperioodil paisjärvede sissevooludele settetiigid, milleni oleks kergem pääseda ning mida tühjendataks küll sagedamini, ent mis oleks kokkuvõttes odavam ja vähem aega nõudev töö.

Uuringu teinud ekspertide hinnangul on paisjärvede tervendamise eelduseks paisjärvede setete eemaldamine.

Just setete eemaldamine ongi kõige kulukam, Ao paisjärve puhul maksaks see hinnanguliselt 430 000 eurot ja Nõmme Veskijärve puhul 450 000 eurot.

Kui järvedega mitte midagi ette ei võeta, täituvad need järk-järgult toitainerikaste setetega ning veepeeglid hakkavad kalda äärest keskosa suunas üha enam taimi ja makrovetikaid täis kasvama, paisjärvede keskossa jääb kiirema vooluga säng.

Veekogude esteetiline väärtus väheneb kiiresti ja allavoolu jäävate veekogumite reostusoht muutub üha suuremaks.

Ao paisjärv asub Põltsamaa jõel, Nõmme Veskijärv aga Nõmme jõel, mõlemad jõed on olulised lõheliste elupaigad.

Väike-Maarja vallavalitsuse tellitud kohalike veekogude uuring vältas 2018. aasta novembrist tänavuse märtsikuuni ja see läks maksma veidi üle 44 000 euro. Keskkonnainvesteeringute keskus tasus 90 protsenti uuringu maksumusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles