Uus aeg lükkab sünnipäevapeod tulevikku

Copy
Kirke Kaasik tundis oma sünnipäeval kõige rohkem puudust sõpradega koos enda tehtud küpsisetordi söömisest.
Kirke Kaasik tundis oma sünnipäeval kõige rohkem puudust sõpradega koos enda tehtud küpsisetordi söömisest. Foto: Erakogu

Kättpidi õnnitlemine ja kallistamine on keelatud, sõbrad on karantiinis ja isolatsioonis, tark on kõigil kodus istuda – milline on kevadiste sünnipäevalaste tähtpäev aastal 2020?

12. sünnipäeva aasta võiks kiiremini minna

Esmaspäeval oma 12. sünnipäeva tähistanud Kirke Kaasik nentis, et selleaastane tähtpäev oli suhteliselt üksildane. “Olin koos perega,” sõnas tüdruk.

Emaga koos valmistas ta küpsisetorti, õhtul mängis vennaga kaarte. Igatses oma võrkpallitrennikaaslaste järele, kes on talle üliolulised.

Tegelikult olid tal ennist suured plaanid, juba mõni nädal varem oli ta tüdrukutega kokku leppinud, et seekord tehakse nii, et tullakse tema juurde koju ja sõpsid jäävad ööseks. Mis saab olla veel ägedam kui pidžaamapidu!?

Kirke sai reedel ja 13-ndal aru, et ilmselt tema ägedast mõttest ei tule midagi. Koolid läksid kinni ja sõpradega kohtumistel oli kriips peal. Tuli kodus püsida.

“Sünnipäeva ilmselt lükkame edasi,” nentis neiu. Sugulastega on juba plaane tehtud: kui ilmad soojemad ja kriis läbi, peetakse uhke mõnus järelpidu.

Kirke sõnutsi tundiski ta sünnipäeval lisaks sõpradele puudust oma vanavanematest. Tore oli see, et lähedased nägid vaeva: kuigi nad ise kohale tulla ei saanud tulla, saabus kingitusi siiski palju.

Klassikaaslastega jäid sünnipäevakommid nosimata, kuid südantsoojendav oli see, et paljud siiski kirjutasid ja saatsid talle õnnesoove. Selline veidi kummaline sünnipäev jättis temasse tunde, et aeg võiks kiiremini edasi liikuda. Ta ootab juba järgmist sünnipäeva. “Mõtlesin, et aasta võiks kiiremini minna ja juba tulla uus sünnipäev.”

18. sünnipäeva suur pidu peeti maha koduhoovis

Kadrina päritolu nooruk Laura Pruul ootas pikisilmi täisealiseks saamist. Pidu oli selleks puhuks pikalt planeeritud – peokohaks valitud Jõetaguse külas asuv talukompleks ja temaatikaks 90-ndad. Kuid reede, 13. märtsi hommikul anti sünnipäevalapsele peokohast teada, et pidu tuleb kahjuks ära jätta. Neljapäeval küll peo võimalikust ärajäämisest mõtteid mõlgutanud Laura eitavaks vastuseks siiski lõpuni valmis ei olnud. “Olin väga kaua seda oodanud,” sõnas Laura Pruul.

Tänapäevaste tavade järgi Facebooki kaudu privaatse ürituse korraldanud Laura Pruul andis niisiis sõpradele asjaolude muutumisest teada. Noori see ei morjendanud. Hoopis vastupidi. “Sõbrad hakkasid kohe variante välja pakkuma, kuidas siiski suur sündmus päris tähistamata ei jääks,” rääkis Laura ja lisas, et lõpuks otsustati ühiselt kohtuda tema koduhoovis.

“Kartsin tegelikult, et asukoha muutumise tõttu ei tule paljud kohale,” rääkis 30 külalist peole kutsunud Laura. Enamjaolt õues peetud sünnipäeva tõttu peo teemat täielikult järgida ei õnnestunud, kuid öistest miinuskraadidest hoolimata olid nii mõnedki agaramad külalised end siiski 90-ndate kohaselt riietanud.

Tehti lõket, mängiti mänge ja vahepeal mindi kontidesse sooja saamiseks saunalavale istuma. “Kindlasti ei olnud see pidu selline, nagu algselt olin plaaninud, aga saan ühe korra elus 18,” ütles Laura, lisades, et lõppkokkuvõttes oli õhtu siiski väga tore.

Mari-Liis Küüsmaa veetis oma sünnipäeva koeraga.
Mari-Liis Küüsmaa veetis oma sünnipäeva koeraga. Foto: Erakogu

26. sünnipäev möödus magistritööd kirjutades

Noorsootööspetsialist Mari-Liis Küüsmaa tähistas laupäeval nädal tagasi oma 26. sünnipäeva. Vaikselt kulgedes, pidu pidamata, ja enda sõnutsi polnud ta teab mis õnnetu. “Sünnipäev ei tundunud eriline, täiesti tavaline päev. Aga sedakorda siis niiviisi.”

Ta sõnas, et see on ju ka nõndamoodi, et mida vanemaks saad, seda vähem on isu sünnipäeva tähistada. “Kirjutasin magistritööd ja jalutasin koeraga,” võttis Mari-Liis Küüsmaa tähtsa päeva kokku.

Vahepeal oli tema mõte siiski läinud eelmise aasta sünnipäevale – see oli olnud lihtsalt nii tore. Siis olid sõbrad ja lähedased tema juures, igavesti lahedaks tegid peo lauamängud ja karaoke. “Mulle on oluline, et saan olla inimestega, kes on mulle tähtsad. See teeb sünnipäeva eriliseks,” nentis ta.

Tema sõnutsi tundis ta kohtumiste keeluajal, tähistades päeva küll oma suure lemmiku, koeraga, puudust just teistest inimestest.

“Aga see on pikaajalisem tagajärg – mida kauem isolatsioon kestab, seda rohkem igatsed ka,” lausus Küüsmaa.

Kas uus aeg tõi teistmoodi meelespidamist lähedaste poolt, naine öelda ei oska. “Lähedastega räägid telefonitsi. Inimesed helistasid mõned korrad ja laulsid sünnipäevalaulu,” nentis ta. Külla ta mõistagi kedagi ei kutsunud, kallistada poleks nagunii kellegagi saanud.

Uue aja omamoodi olemise kohta ei oska ta miskit öelda. Sotsiaalmeedias on sünnipäevaõnnitlused tema meelest jäänud juba mõnda aega vähemaks, need pole enam nii popid. “Kuna ollakse isolatsioonis, eks võtavadki ühendust need, kelle jaoks oled oluline. Nad leiavad selle aja,” sõnas Küüsmaa.

Kodukontoris töötav naine nentis, et siiski tundis ta veidi puudust ka sellest, et meeskonnaliikmetele ei saanud üllatust teha, koos ei söödud head-paremat.

Kui noorsootööspetsialist peaks praegu välja käima idee, kuidas uuel ajal sünnipäeva pidada ühe noore inimesega, siis ... “Siis võiks temaga koos torti või kooki valmistada. Lihtne ja tore.”

Lihtsad asjad loevad. Üks on tema jaoks ka selge – oma sünnipäeva ta tagantjärele ei pea. Ent meelde 2020. aasta ja tänavune sünnipäev jäävad. “Kogu see kompott.”

Kevadine 60 aasta juubel toimub võibolla aasta lõpus

Pereisa Meelis Einstein, ühtlasi Kunda Nordic Tsemendi tegevjuht, pidanuks eelmisel nädalal enda 60. sünnipäeva tähistama.

“Oli sünnipäeva tähistamise plaan ning kohad broneeritud, aga koosolemised tuli seekord ära jätta,” tõdes Meelis Einstein. Tema sõnul tuleb oodata ja vaadata, millised mõtted on pärast eriolukorra lõppemist – kas on veel soovi suuremat sorti koosviibimist organiseerida. Pereringis ei jäetud tähtpäeva aga unarusse. Õigel päeval korraldati perekondlikult pidulik õhtusöök.

Meelis Einstein pole enda perekonnas aga ainus, kel sünnipäev kevadel. “Jaapanlased tähistavad kõikide inimeste sünnipäeva aasta lõpus ühekorraga. Kas tasub neilt õppust võtta?” püstitas Meelis Einstein küsimuse, millele maksaks mõelda.

Üllata sünnipäevalast

  • Vii kingid ja lillekimbud aia taha.
  • Kingi autopesu. Kutsu teenusepakkuja päevakangelase koduhoovi, kus ta saab töö ära teha.

Üllata sünni­päevalisi

  • Kasuta sotsiaalmeedia võimalusi. Loo grupp inimestest, keda tavaolukorras oleksid külla kutsunud. Jagage pilte, meenutage eelmise aasta sünnipäeva, mõtle välja lõbus küsitlus, jaga muusikat, mida oleksid kindlasti oma sünnipäevapeol kuulata tahtnud.
  • Kata laud hea ja paremaga, säti end laua otsa istuma ja tee sõpradega videokõne.
  • Ärgita kaaslasi videosünnipäeval pidulikult riietuma.
  • Korralda sõpradele fotojaht, et nad teeksid sünnipäevalapsele temaatilisi fotosid.
  • Filmi igale oma sõbrale personaalne video, räägi oma päevast, meenuta ühiseid aegu ja tee tulevikuplaane.
  • Toimugu maastikumäng või orienteerumine nii, et külalised omavahel kokku ei puutuks. Valmista kahemeetrised pulgad, mis aitaksid üksteisest eemale hoida.
  • Kui keegi astub keelust üle, peab ta karistuseks tegema kätekõverdusi või kükke, hoidma planku.
  • Sünnipäevatoitu süüakse püsti ja igal juhul on see nii teistmoodi pidu, et jääb meelde.
Allikad: noorsootöötaja Elin Lemberg ja elamusretkede korraldaja Merili Vipper
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles