Juhtkiri: esimest korda ajaloos

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere linn otsustas eile, et iga aasta juuni alguses toimuvad Rakvere linna päevad jäävad koos laadaga, mis mullu Pikalt tänavalt Kastani puiesteele kolis, leviva viiruse, eriolukorra ning tuleviku ebamäärasuse tõttu tänavu ära – esimest korda nende ellukutsumisest saadik.

Rakvere linna päevad ja traditsiooniline laat on siiamaani toimunud iga ilmaga – valagu vihma või lõõsaku päike. Linnapäevad on kreisilinna suve ava- ja tegelikkuses ka tippüritus, kus näeb neid, kellega iga päev kokku ei puutu. 18 000 külastajat mõne päeva jooksul näitavad meie linna väge täis olemist. Nii palju rakverlasi ja läänevirulasi ei too kodudest välja ilmselt ükski teine ettevõtmine.

Mitte ükski teine üritus ei pane kogukonda niimoodi ühiselt tegutsema nagu linnapäevade aegu kodukohvikute avamine. Rääkimata põnnide paraadist, mis toob linnatänavaile “marssima” küll kahel jalal, süles, neljal rattal või kukil.

Linnavalitsuse otsus ajal, mil keegi ei oska ette näha koroonakriisi kulgu ja linnapäevadeks valmistumine oleks väga keeruline, on arukas ja mõistetav. Võimalik, et juuni teisel nädalal tohime jälle mitmekesi koos jalutada, kohvikus istuda ja kontserte nautida, aga samavõrd on võimalik, et ei tohi. Seda näitab vaid aeg.

"Linnapäevad on kreisilinna suve ava- ja tegelikkuses ka tippüritus, kus näeb neid, kellega iga päev kokku ei puutu."

Linnapäevade erandkorras ära- ja raha allesjäämises tasub pigem näha võimalust mõelda laiemalt ja paigutada mingi summa nendele inimestele aitäh ütlemisse, kes annavad endast praeguse olukorra võimalikult valutu lahendamise heaks maksimumi ja rassivad viimasel piiril. Või siis ajendit, et nuputada välja midagi, mis aitaks kriisi lõppedes otseselt turgutada kohalikku väikeettevõtlust ja turismi, millel jalad juba alt löödud. Rakvere linnal võiks olla siin võimalus välja tulla tavalise laada asemel millegi omanäolisega, millel lisaväärtus.

Linnapäevade ja -laada traditsiooni hääbumist ei tasu aga karta. Just kõigil neil eespool nimetatud põhjustel. Kui peaksimegi juunis koduseinte vahelt vabaks pääsema, suudame olla piisavalt leidlikud ja spontaansed, et kreisilinnas suve algus mõnel teisel moel avatuks kuulutada ning sõprade ja tuttavatega, kellele praegu külla minna ei saa, kohtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles