Kristi Moldau: “Rääkige oma töötajatega ausalt”

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Lääne-Virumaa töötukassa juht Kristi Moldau.
Lääne-Virumaa töötukassa juht Kristi Moldau. Foto: Vladislav Musakko

Lääne-Virumaa töötukassa juht toimetab eilsest kodukontoris. Ta tunnistas, et praegune olukord on kõigile väga uus ja eriline. Seda, et toimuv sarnaneb doominoefektiga, nähakse töötukassas iga päev. Majanduse külmumine ei jäta puudutamata ühtegi ettevõtet.

Töötukassa peab samuti kiiresti tegutsema ja uusi lahendusi leidma. Teenindussaalidest on inimesed kadunud, nõustamine, ümberõpe ja koolitused saavad toimuda interneti ja telefoni teel.

Töötukassa töötajad on ka omal moel eesliinil. Kirjeldage palun, mis toimub praegu Rakvere töötukassa kontoris?

Kõik töötukassa töötajad on tööl ja valmis kliente aitama. Umbes pooled meie nõustajatest saavad tööd teha ka kodust – oleme lähtunud igaühe võimalustest. Kogu teenindamine toimub telefoni, posti või interneti teel – nii töötuna arvele võtmine, töövõime hindamine kui ka karjääriteenuste osutamine. Koolide lõpetajad, töötavad või töö kaotanud inimesed, kes pole edasiste sammude tegemises kindlad või ei oska näiteks koostada kandideerimiseks vajalikke dokumente, saavad karjäärinõustaja või karjääriinfo spetsialisti nõustamist. Loodetavasti suudame kõik koos viiruse seljatada ja saame esinduste uksed avada, sest kui aus olla, siis silmast silma kohtumine on siiski midagi muud kui telefonikõne või e-kiri. Keeruline on täna ka see, et koolitusasutused on samuti kinni, seega on raske pakkuda kiiresti ümberõppevõimalusi.

Muide, kui kaua on Lääne-Virumaa pikaajalisim töötu tööd otsinud?

Meil on kliente, kellega oleme koos olnud üle kümne aasta.

Aasta alguses oli maakonnas 1439 registreeritud töötut, selle nädala alguses 1874. Öelge, kas praegu on võimalik tööd leida.

Paljud ettevõtted on viimase nädala või kahe jooksul oma tööpakkumised pausile pannud ja ootavad, milliseks olukord kujuneb. Kui ka ametikoht on täitmata, proovitakse olemasolevate jõududega hakkama saada ja hoida oma töötajaid. Meie ajutiste töökohtade portaalis OnlineExpo keskkonnas on võimalik pakkuda end ja kandideerida ajutistele töödele. Praegu on seal Lääne-Virumaa pakkumisi vähe. Kindlasti vajab abikäsi põllumajandussektor.

Jõudsime koroonaviiruseni. Tööd tasub praegu otsida põllumajandusettevõttes, turismivaldkond on saanud korralikult pihta. Nii on kogu riigis. Mis on Lääne-Virumaa murelaps?

Suur mure on Kundaga. Suure tööandjaga, kellega seotud mitu alltöövõtjat on raskustes.

Märtsi keskel andis Kunda Nordic Tsement teada 78 inimese koondamisest, kohe lõpetas Kunda Trans töösuhte 21 töötajaga, nüüd jääb Quant Estonia OÜ Kunda üksuses tööta kuni 35 inimest. Ilmselt see koostööpartnerite rida jätkub. Mida tähendavad need kollektiivsed koondamised meie piirkonnale?

Paraku sattusid kaks teineteisest täiesti erinevat probleemi ühele ajale. AS-i Kunda Nordic Tsement otsuse taga oli tasuta eraldatavate CO2 kvootide vähendamine ja hüppeliselt kasvanud kvoodi hind, mis muutis klinkritootmise ettevõtja jaoks majanduslikult ebaotstarbekaks. Eriolukorra tõttu on kõik see pausil, mis eeldab inimeste liikumist, avalikus kohas viibimist ja sotsiaalseid tegevusi. Kunda piirkond on panustanud turismile ja tegevustele, mis võiks inimesi sinna meelitada, näiteks seikluspargile ja suurele puhkekeskusele, aga ka nemad on sunnitud olema pausil.

Mitu meie maakonna tootmisettevõtet on saanud COVID-19 tõttu tagasilööke, tellimusi tühistatakse ja projekte lükatakse edasi määramata ajaks. Mõnel ettevõttel on töötajatele tööd pakkuda aprillis vaid pooleks kuuks, ülejäänud aja ollakse kodus ootel. Tootmisettevõtetel ulatub tellimuste tühistamine juba suveperioodi, neile tuleb raskem aeg väikese viiduga.

Praegu võtavad oma koroonaviirus ja keskkonnanõuded, mis on aga maailmas uued suundumused, mis võivad lähiajal tööturgu mõjutada?

Praegu on olukord selline, et majandusteadlased ei ole kindlad, milline on maailm pärast viirust, kas me jätkame sealt, kus jäime pooleli, kas meie majandus, elukorraldus muutuvad täiesti. Praegu on kõige tähtsam tervis ja tervishoiusüsteemi vastupidamine. Hea on see, et suhteliselt kiiresti on kõik hakanud tegutsema – juba on alustatud majandust toetavate meetmetega, töötukassast saab töötasu hüvitamise toetust.

Viiruseaeg saab siiski kas varem või hiljem läbi. Liigume pool aastat edasi. Milline näeb siis välja Rakvere töötukassa kontor?

Selge on see, et töö korraldatakse ümber, sellega on töötukassa juba tegelenud ka. Kuna loodi uus hüvitis – töötasu hüvitis –, tähendab see, et paljud inimesed hakkasid sellega tegelema. Kui vaja, siis tuleb suurendada klientide teenindamisega tegelevate nõustajate arvu.

Kui võrrelda aga praegust kriisi eelmisega, siis palju on liikunud internetti. Juba praegu on näha, et e-kanalid on muutunud populaarseks – avaldusi saab esitada meie iseteenindusportaalis, paljud otsused, hüvitiste määramine on kolinud sinna. Seega kohale tulemist on tulevikus ilmselgelt vähem. Kui palju on töötuid? Loodetavasti on poole aasta pärast suurem ehmatus möödas.

Tänasel päeval on raske just see, et keegi ei tea, kui kaua olukord kestab. Poole aasta pärast on loodetavasti siiski poed lahti ja tootmine võimalik. Kindlasti ei ole me poole aasta pärast sellises seisus, nagu olime enne eriolukorda, kui me rääkisime neljapäevasest töönädalast ja tööõnnest, aga loodetavasti on majanduse külmunud olek siiski läbi.

Tuleme tagasi tänasesse. Meil on kriis, maakond on täis pikitud suuri ettevõtteid. Tundub, et Lääne-Virumaal on sotsiaalne krahh võimalik. Mida teeb töötukassa?

Kuigi nüüdne kriis on väga eriline, on meil üht-teist võimalik siiski ajaloost kasutada. Töötukassal on olemas 2008.–2010. aasta kogemus. Saame hakkama järsu töötuse kasvuga ja täna on meil olemas ka rahaline tugi, et hüvitised inimestele ära maksta.

Eelmise kriisi ajal tõsteti näiteks järsult töötuskindlustusmaksu, sest muud moodi poleks saanud inimestele toetusi ja hüvitisi maksta, praegu on meie rahaline seis oluliselt parem. Olemas on kogemus, kuidas inimesed hakkavad kriisi ajal käituma, milliseid töökohti otsima.

"Nii tööandjad kui ka töötajad peaksid arvestama sellega, et keegi pole tekkinud olukorras süüdi, keegi pole sellises olukorras varem olnud. Palun olge teineteise vastu ausad, arutage võimalusi, kuidas saate selle aja üle elada."

Kui veel kolm kuud tagasi tegelesid ettevõtted oma brändimisega, siis nüüd on olukord täiesti teine. Meie peame leidma selle koha, kus töötaja leiaks sellise töö, mis talle sobib, ja tööandja töötaja, keda ta vajab.

Kuidas töötukassas käib kriisi ajal töö tööandjate ja töötajatega?

Kõige esimene abi, mida tööandjatele pakume, on info töötasu hüvitamise kohta. Töötukassa hüvitab märtsist maini kahe kuu vältel 70 protsenti töötaja keskmisest töötasust. Kui ka sellest ei piisa, tuleb läbi arutada muud lahendused, sealhulgas need, mis on tööandja ja töötaja jaoks kurvemad, näiteks töösuhte lõpetamine.

Tööandjate konsultant Anu Tooming suhtleb pidevalt maakonna tööandjatega, tutvustame tööandjatele töötukassa teenuseid, pakume tööpakkumiste avaldamist meie mitmekülgses tööpakkumiste portaalis, mis on tasuta ning annab ka tööandjale hea ülevaate sobivatest kandidaatidest. Töötute või koondamisteate saanud tööotsijate jaoks on esikohal kindlasti jätkuvalt töövahendus.

Kui peaksite andma tööandjale ühe nõuande, siis mis see oleks?

Rääkige oma töötajatega ausalt.

Mida peaks praeguses olukorras mõistma iga töötaja?

Nii tööandjad kui ka töötajad peaksid arvestama sellega, et keegi pole tekkinud olukorras süüdi, keegi pole sellises olukorras varem olnud. Palun olge teineteise vastu ausad, arutage võimalusi, kuidas saate selle aja üle elada.

Mis on uued oskused, mida praegune aeg töötajatelt nõuab?

Jätkuvalt on vajalik arvuti kasutamise oskus, paindlikkus, koostööoskus ja võime kohaneda muutustega.

Kohusetundlik ja töökas töötaja on alati olnud ja on ka edaspidi hinnatud.

Uus aeg nõuab teistmoodi oskuseid, üks võimalus on end koolitada.

Juba täna on näha, et koolitajad on kiiresti kolinud internetti ja pakuvad koolitusi aladel, mille töötajaid oli ootamatult juurde vaja – nii näiteks tuli üks kool välja e-koolitusega hooldustöötajatele. Selline kiire reageerimine on väga tervitatav.

Mis on see koolitus, mida soovitaksite?

Aus vastus – täna saame soovitada ainult e-koolitusi, sest koolid on kinni. Sellist olukorda pole meil mitte kunagi olnud.

Kohe lõpetatakse koole – mida soovitaksite noorel õppida?

Otseselt on ju raske nii öelda, mida õppida. Erialavalikul on ikka hea lähtuda sellest, mis huvitab või hästi välja tuleb ja on võimetekohane, ning seejärel hinnata läbi OSKA raportite ala elujõulisust ning tulevikuperspektiivi nii Eestis kui ka maailma vaates tervikuna – sõltub sellest, kus keegi ennast tegutsemas näeb.

Kui on kahtlusi valikute tegemisel, siis võiks pöörduda karjäärinõustaja poole. Karjäärinõustamise käigus aidatakse eneseanalüüsi kaudu inimesel end paremini tundma õppida ning teha läbimõeldud valikuid, et kujundada oma haridusteed või tööelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles