Tähelepanu, autojuhid – konnade ränne on alanud

Katrin Uuspõld
Copy
Iga kevad korraldab Eestimaa Looduse Fond kampaaniat "Konnad teel(t)".
Iga kevad korraldab Eestimaa Looduse Fond kampaaniat "Konnad teel(t)". Foto: Sille Annuk

Igal aastal toimuv massiline konnade kevadränne on sobiva ilma tõttu alanud, mis tähendab kahepaiksete sattumist sõiduteedele. Seetõttu kutsub Eestimaa Looduse Fond (ELF) autojuhte üles võimalusel vältima sõite konnade rändega ristuvatel maanteedel päikeseloojangust keskööni.

Autojuhil tuleks konni teel märgates olla väga tähelepanelik ning võimalusel vähendada kiirust. Sobiva ilma korral kestab konnade massiline ränne neli-viis ööd, külmade ilmade puhul rändeaeg pikeneb.

"Konnadel on meie looduses väga märkimisväärne roll täita ja nad on toiduahelas tähtsal kohal. Seetõttu on oluline, et kõik sigima suunduvad konnad saaksid võimaluse paljuneda. Kui nende teekonnale jääb ette tiheda autoliiklusega maantee, saavad paljud neist paratamatult hukka," andis probleemist ülevaate kampaania "Konnad teel(t)" korraldaja Kristiina Kübarsepp. "Mõne tunniga võib massilise rände ajal hukkuda sadu täiskasvanud konni. Vaid umbes ühest protsendist kullestest saavad konnad, kes ise suudavad järglasi saada," lisas Kübarsepp.

Seoses eriolukorraga on vähenenud liikluskoormus paljudes kahepaiksete rändekohtades. Kärnkonnadele ja tähnikvesilikele võib ka väiksem liikluskoormus olla hukutava mõjuga, kuna neil võtab teeületus kauem aega kui hüppavatel pruunidel konnadel. Siiski võib arvata, et koroonaviiruse leviku tõttu kogu Euroopas kehtestatud liikumispiirangud aitavad tänavu kahepaiksetel ohutumalt sigimispaikadesse jõuda. Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all ning punase raamatu uute hinnangute järgi on kahepaiksed üks kõige kesisemas seisus olevaid loomarühmi.

Esimesed teated liikuma asunud konnadest on tulnud mitmelt poolt Eestist. Ränne pole aga veel massiline kõigis rändekohtades. Konnade rändeks on hilisõhtul vaja vähemalt viit soojakraadi, kaasa aitab väike vihm. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust kahe kuni nelja tunni jooksul, rände tippaeg on kella 22 ja 23 vahel õhtul. "Kuna ilm hetkel konnarännet soosib, palume kõigil meile konnarände kohtadest teada anda. Üks mugav viis seda teha on meie kodulehe http://konnad.elfond.ee/vaatlused kaudu, kus on konnavaatlusteks olemas spetsiaalne kaardirakendus," kutsus Kübarsepp huvilisi üles kaasa lööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles