Täna pandi Käsmule "telliskivi" ette

Toomas Herm
Copy
Käsmu külarahva soov on kirjutatud küla alguses olevale tahvlile.
Käsmu külarahva soov on kirjutatud küla alguses olevale tahvlile. Foto: Haljala vallavalitsus

Tänasest alates piiratakse sõidukite pääsu Käsmu ja küla algusesse on pandud sissesõitu keelav liiklusmärk, mida rahvasuus telliskiviks nimetatakse.

Haljala vallavanem Ivar Lilleberg rääkis, et probleem inimeste hulga kasvu pärast Käsmus tõstatati nädala alguses. "Esmaspäeval oli minu telefon punane," sõnas vallajuht. Lillebergi sõnul kurtsid nii külaelanikud kui ka külavanem, et Käsmus on inimesi väga palju, et 2+2-reeglit ei täideta, sõidukid aga on parkimiskohtade nappuse tõttu pandud juba aiaväravate ette ja haljasaladele.

Lilleberg rääkis, et kui tema hiljuti Käsmus käis, olid sealses tagumises parklas kõik kohad täis, kokku võis lugeda umbes paarkümmend sõidukit. Politsei aga on varem öelnud, et ohumärgiks on rohkem kui kümme sõidukit parklas.

Lillebergi sõnul puudutab eespool nimetatud liiklusmärk riigiteed, mis läbib Käsmut ja viib tagumise parklani. Sestap pidi omavalitsus liiklusmärgi paigaldamiseks saama loa maanteeametilt.

Vallavõimud pöördusid maanteeameti poole eile ja täna saadi luba paigaldada küla algusesse sissesõitu keelav ajutine liiklusmärk, mis jääb sinna eriolukorra lõppemiseni. Sissesõidu keeld ei kehti kohalikele elanikele ega piirkonda teenindavale transpordile ning see on märgitud ka märgi all olevale tahvlile.

Lilleberg selgitas, et jalgsi Käsmu tulijaid keelata ei saa, küll aga on liiklusmärgi juurde pandud tahvel, kus on kiri: "Käsmu küla rahvas palub: võõras, ära tule!!!"

Täna arutati Käsmu sissesõidu piiramist ka Ida-Eesti regionaalse kriisikomisjoni laiendatud koosolekul, kus osalesid Virumaa omavalitsusjuhid. Rakvere vallavanem Maido Nõlvak rõhutas, et saab Käsmu elanike murest väga hästi aru. Samas tõi ta näite, et kui inimesed Käsmu ei pääse, lähevad nad Võsule. "Siis tahetakse ka Võsu kinni panna," sõnas ta. Ühe küsimusena jäigi koosolekul õhku, mis kohad siis kinni panna. Kui inimesed ühte kohta ei pääse, lähevad nad mujale, mis omakorda tähendab, et veel lahti olevates kohtades inimeste arv kasvab. Seega tekib teine küsimus – kuhu inimesed lähevad?

Haljala vallavanem Ivar Lilleberg, kes samuti regionaalse kriiskomisjoni laiendatud koosolekul osales, tunnistas, et on sellele mõelnud. Seda enam, et Käsmu tuldi tavaliselt siis, kui Viru rabas oli liiga palju rahvast.

Lillebergi sõnul on Haljala vallas 100 kilomeetrit merepiiri. Seal on piisavalt tühje metsi ja randu, kuhu minna. Inimeste teavitamisel nägi vallajuht suurt rolli ka meedial, mille vahendusel saavad inimesed teada, et näiteks Käsmu pole enam mõtet minna. Siis ei satu nad tavaliselt ka Võsule, vaid valivad mõne vaiksema kohakese.

Kuigi maanteeamet andis loa liiklust piiravat märki kasutada eriolukorra lõpuni, soovib omavalitsus hinnata olukorda nädala sees. "Laseme nädalavahetuse mööda ja vaatame, mis saab," sõnas Lilleberg. Külavanema ja politseiga on vallavõimud arutanud võimalust, et liiklust piirav märk jääb püsti vaid nädalavahetustel. Nädala sees ei tohiks Käsmut külastada soovijaid nii palju olla, et see võiks häirida külaelu ja ohtu seada inimeste tervise. "Meie soov ei ole seda märki nädala sees hoida," rõhutas Haljala vallavanem Ivar Lilleberg.

Ida prefekt Tarvo Kruup rääkis, et ei saa pahaks panna, kui Käsmu soovib keelata võõrastel inimestel külla sisenemise. "Käsmu on tupikküla, mida varasematel nädalavahetustel on külastanud palju inimesi ning tõepoolest on probleeme olnud kontaktivaba liikumise tagamisel," sõnas ta ja lisas, et tee sulgemisega tuleb käituda vastutustundlikult ja ohuhinnangust lähtudes. "Mida rohkem suudame inimesi looduskaunites kohtades hajutada, seda parem meile kõigile," ütles Virumaa politseijuht. 

Maanteeameti teehoiu korraldamise osakonna juhataja Erkki Vaheoja selgitas, et õigus teed sulgeda tuleb liiklusseaduse paragrahvist 12, mis muu hulgas sätestab, et avalikult kasutatava tee omanikul on õigus ajutiselt või alaliselt piirata sõidukite liiklemist rahvatervise seaduse tähenduses elukeskkonna tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles