Rakvere teater läks korralisele puhkusele

Inna Grünfeldt
Copy
Rakvere teatri kaduvikumehed Kadu ja Viku.
Rakvere teatri kaduvikumehed Kadu ja Viku. Foto: Teet Suur

Eriolukord on toonud suured muudatused teatrite töösse: päevapealt lõppes etenduste andmine ja mõne aja pärast tuli katkestada ka proovid. Rakvere teatris lükkus edasi kaks esietendust ning sellest nädalast on teatrirahvas kollektiivpuhkusel.

Rakvere teatri juht Velvo Väli ütles, et teater – nagu suurem jagu teisigi Eesti teatreid – puhkab esialgu maikuu alguseni. Mis saab edasi, oleneb koroonakriisi arengust. “Millal saame jätkata, sõltub esimeses järjekorras valitsuse otsustest,” rõhutas teatrijuht.

Velvo Väli rääkis, et kui eelneval nädalal oli teatris veel võimalik üht-teist teha, nüüd enam mingit tööd pole. Kui lavastaja Andres Noormets sai teha koostöös trupiga valmiva “Alibi” arutlus- ja lugemisproove Skype’i teel, siis lavaproovid pole praeguses olukorras võimalikud.

“Nüüd on trupp jõudnud sinnani, et oleks vaja laval kokku saada, et luua atmosfääri,” sõnas Väli. Selline kokkusaamine pole aga praegustes tingimustes kuidagi võimalik. Nii on nädala pärast toimuma pidanud esietendus lükatud sügisesse nagu ka Eili Neuhausi lavastuse “Kõike head, vana toriseja” publiku ette jõudmine.

"Me ei ole pileteid müüki pannud, et mitte anda publikule asjatut lootust, samuti on hooaja planeerimisel tegureid, mis meist ei sõltu."

Velvo Väli, Rakvere teatri juht

Teatrijuhi sõnul on sügiseks mõtted olemas, aga nende elluviimine oleneb sellest, milliseks kujuneb olukord suve jooksul. “Sõltub valitsuse otsustest, millised võimalused on meil mais-juunis-juulis,” tõdes ta taas. Neist otsustest oleneb ka rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal toimumine või ärajätmine.

Kui Ugala teater alustas optimistlikult piletite müügiga sügishooajaks, siis Rakvere teater hoiab tagasihoidlikku joont ning ei alusta enne, kui asjad klaarid. “Me ei ole pileteid müüki pannud, et mitte anda publikule asjatut lootust, samuti on hooaja planeerimisel tegureid, mis meist ei sõltu,” selgitas Velvo Väli. Ta tõi näiteks, et ei ole võimalik panna lavastust “Onu Vanja” mängukavasse ega pileteid müüki enne, kui oma plaanid on kinnitanud Vanemuine, onu Vanjat kehastava Hannes Kaljujärve koduteater.

Väli sõnul tuleb arvestada ka sellega, et inimeste senine teatrihuvi ei pruugi pärast koroonahirmu ja isolatsiooni kiiresti taastuda. “Me oleme valmis esimesel võimalusel uksed avama, aga oleme realistid: rahvas ei torma kohe kokku saama ja teatrisse, see kõik võtab aega. Siin ei aita jutt ega reklaam, tuleb vaadata, kuidas publik käitub,” lisas teatrijuht.

Keegi ei oska praegu ennustada, millal avab teater taas uksed, tulevad esietendused ja taastub normaalne teatrielu. Pildil stseen lavastusest "Onu Vanja": Hannes Kaljujärv onu Vanja ja Velvo Väli doktor Astrovi rollis.
Keegi ei oska praegu ennustada, millal avab teater taas uksed, tulevad esietendused ja taastub normaalne teatrielu. Pildil stseen lavastusest "Onu Vanja": Hannes Kaljujärv onu Vanja ja Velvo Väli doktor Astrovi rollis. Foto: Rakvere Teater
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles