Vutimunadega on aga nii, et tillukeses munas on väge: neis on kergesti omastatavaid valke, rauda, A-, D-, E- ja B-vitamiine, samuti oomega-3-rasvhappeid. Üks kanamuna on võrdne nelja vutimunaga. Sobiv keemisaeg on kolm minutit, vutimuna koorimine võtab viis sekundit: muljud õrnalt ja tõmbad ühe ropsuga koore munalt. “Mina panen veel vutimunale suitsutatud soola peale. Väga hea, viimase peal delikatess,” kõneleb Mark Noormets.
Valge kanamuna on nende pühade ajal nõutud
OÜ Äntu Mõis juhatuse liige Lauri Bobrovski rääkis, et kanamunade nõudlus on sel kevadel eelmise aasta nõudlusega suhteliselt sarnane.
Importmuna osakaal on kauplustes vähenenud ja seetõttu soovitakse osta eestimaist muna. Äntu Mõisa mahekanade munad on hinnas.
“Munaostmisega on tipp-topp, aga meil pole mune. Nõudluse üle ei saa kurta, kuid karja vahetusperioodi tõttu ei suuda me kõiki soove täita,” lausus Bobrovski.
Kui muidu on neil kanu 15 000, siis praegu on neid 10 000 kanti.
Mune hinnatakse lihavõtete ajal värvi järgi: pruuni nõutakse vähem, valget ostetakse rohkem.
Eestis on teisigi mahemunatootjaid, Äntu Mõis on selles nišis Eesti suurim.