Kumu tutvustab veebis nõukogudeaegse Eesti kunsti näitust

Inna Grünfeldt
Copy
Kumu püsinäituse "Konfliktid ja kohandumised. Nõukogude aja Eesti kunst (1940–1991)" plakat, millel kujutatud Ilmar Malini "Kustuv päike" aastast 1968.
Kumu püsinäituse "Konfliktid ja kohandumised. Nõukogude aja Eesti kunst (1940–1991)" plakat, millel kujutatud Ilmar Malini "Kustuv päike" aastast 1968. Foto: KUMU kunstimuuseum

Kumu püsinäitust "Konfliktid ja kohandumised. Nõukogude aja Eesti kunst (1940–1991)" saab virtuaalselt külastada teisipäeval, 14. aprillil kell 20 Kumu Facebooki lehel.

Näitus esitab ühe vaate 20. sajandi keskpaiga ja teise poole Eesti kunstile, mida kujundasid suures osas konfliktid ja kohandumised II maailmasõja järgse uue poliitilise olukorraga. Nõukogude võimu arusaam kunsti ja kunstnike rollist ühiskonnas oli radikaalselt erinev neist hoiakutest, mis kujundasid sõjaeelse Eesti vabariigi kunstielu.

Näitusel ei ole tõmmatud ranget piiri "ametliku" ja "mitteametliku" kunsti vahele: need eksisteerisid ühes ruumis ning olid sageli otsesemal või kaudsemal viisil seotud. Mõned teoste kooslused toovad meelde omaaegse näitusepildi, osa töid on aga jällegi sellised, mida nõukogude ajal avalikult näha ei saanud. 

Näituse kuraatori Anu Allase sõnul ei kata "Konfliktid ja kohandumised" kaugeltki kõike, mis poole sajandi Eesti kunstis toimus, kuid püüab esitada sellest võimalikult mitmekülgse pildi. Iga ruumi võib vaadata väikese omaette näitusena, aga ka osana suuremast, kuigi paratamatult fragmentaarsest tervikust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles