Vaade: kümme aastat kollasest kevadest

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv.
Aivar Ojaperv. Foto: Vladislav Musakko

Virumaa Teataja toimetuse seinal ripub suur foto, mis kujutab ühe kümme aastat tagasi ilmunud Virumaa Teataja esikülge. Sellel on Martin Müürsepp ja vaid üks sõna: “Finaal!”

Maakonnalehed ei kuluta spordile oma esilehte just tihti. Poster avaldatakse tavajuttude-piltide asemel veel harvemini, vaid paar-kolm korda aastas. Toona pidasime aga sündmust vaat et aasta tähtsaimaks, ja õigesti tegime.

Korvpalli-Tarvas oli oma medalimängudega värvinud linna kollaseks, sest just seda värvi olid meeskonna mängusärgid, ja iga viimane kui üks pürjel tahtis sellest möllust osa saada. Vallimäe-tarval oli kaelas kollane sall, alati korrektselt riietuv poliitik Toomas Varek oli pintsaku asemel selga tõmmanud kollase korvpallurite autogrammidega T-särgi. Üle pikkade aastate kohtas järjekorda ja defitsiiti – kõigile soovijatele Tarva mängu piletit ei jagunud.

Müürsepp röögatas “Finaal!” pärast poolfinaalseeria võitmist, aga hooaja kokkuvõttes teenis Tarvas mäletatavasti hõbemedali. Pärast seda toimus linna keskväljakul meeskonna pidulik vastuvõtt, otsekui saabunuks nad olümpiavõiduga. Aga kreisilinnakese jaoks oligi ju nende mängumeeste hõbemedal sama tähtis kui olümpiavõit.

"Selgub, et riigikassast näitlejatele, koomikutele ja sportlastele eraldatud raha polegi maha visatud."

Ilmselt tuleb järgmist sellist ühist joovastumist oodata kümneid ja kümneid aastaid. Eriti olukorras, kui sport on täielikult riiulisse pandud, massiüritused teadmata tulevikku lükatud ja teatrimajad enneaegsel puhkusel.

Küünikud ja kibestunud ilmselt ei mõista, aga ülejäänud rahvas saab koduses karantiinis istudes eriti hästi aru, kui väga on tegelikult vaja meelelahutust, ühist hingamist ja õlatunnet. Selgub, et riigikassast näitlejatele, koomikutele ja sportlastele eraldatud raha polegi maha visatud, vaid meil on nende pakutavat “palagani” vaja. Pragmaatiliselt võttes jääksime ilma nendeta muidugi ellu, nina kartulivaos ja naaber tara taga nagu Käsmus, aga on sel pikas perspektiivis mõtet?

Iga sõda, katk, masu ja koroona saab kord otsa. Kui see päev lõpuks koidab, alustame ilmselt taas valgelt lehelt. Spordis kindlasti. Loodetavasti mõjub restart hästi ja sport on mõnda aega jälle sport selle algsel kujul, mitte raha- ja dopinguralli. Ja see annab lootust, et niisugune kevad, nagu oli see kollane, võib meile taas tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles