Oboe ja tšello: meie lugu muusikas

Inna Grünfeldt
Copy
Ingely Laiv-Järvi oboe ja Marius Järvi tšello kõla hõljub üle kodumaastiku.
Ingely Laiv-Järvi oboe ja Marius Järvi tšello kõla hõljub üle kodumaastiku. Foto: Ain Liiva, töötlus

Veebikontserdil “Meie lugu muusikas” teevad veebikaamera ees duona debüüdi oboemängija Ingely Laiv-Järvi ja tšellist Marius Järvi. Kontserdil kõlab nii “Ukuaru valss” kui ka ühe värske teose maailma esiettekanne.

Oboemängija Ingely Laiv-Järvi ja tšellist Ma­rius Järvi ei vajanud pikemat mõtlemisaega, kui Rakvere kultuurikeskuselt tuli ettepanek anda duona veebikontsert. “Jõudsime jah-vastuseni väga kiiresti. Uus ja huvitav pakkumine,” sõnas Ingely Laiv-Järvi. “Praegusel ajal jäi väga palju kontserte ära, nii et oleme väga rõõmsad, et Rakvere meile sellise võimaluse annab.”

Ka pealkiri “Meie lugu muusikas” meeldis muusikute paarile väga. “Kui päris aus olla, siis meie lugu muusikas just ongi. Oleme kolleegid rahvusooperis Estonia, kus meie lugu algas,” nimetas Ingely Laiv-Järvi.

“Meie lugu muusikas on olnud ka meie loo aluseks. Esmakordselt kohtusime muusikat tehes,” lausus Marius Järvi. “Hästi on meeles esimesed projektid, mis aastaid tagasi sai mängitud. Sealt see lugu kulgema hakkas ja aina arenes. Nüüdseks on saanud sellest juba väga sügav ja emotsioone täis “lugu”.”

"On lugusid, mis seostuvad otseselt meie looga, aga ka palasid, mis iseloomustavad praegust olukorda maailmas. Samuti killuke rahvamuusikat, et talueluga rohkem haakuda."

Ingely Laiv-Järvi, oboemängija

Muusikute paar on veetnud terve kuu maakodus Haljala lähedal ja teeb tööd sealt. “Siin aeg liigub hoopis teisiti ja naudime seda väga. Käime palju looduses, harjutame pilli, kütame ahju, teeme maatöid ja lihtsalt naudime kvaliteetaega üksteise seltsis. Ka õpetamine veebi vahendusel on meie igapäevane tegevus. Samuti oleme muusikutöö kõrvalt valmistumas lapsevanema rolliks. Juunis liitub meiega väike tüdruk,” kõneles Ingely Laiv-Järvi.

Harjutamine on muusikutel nende elu igapäevane osa. Nad kinnitavad, et see ei ole töö, vaid nii harjumuspärane tegevus, et ilma selleta oleks lausa veider.

“Praegu on väga hea aeg õppida uusi kavasid selleks ajaks, kui kontsertide andmine taas võimalik on,” sõnas Ingely Laiv-Järvi.

Veebikontserdi palasid valisid oboemängija ja tšellist just kodusele taluõhkkonnale vastavalt. Repertuaaris on seinast seina muusikat barokist tänapäevani, samuti kõlab seadeid tuntud eesti heliloojate loomingust. “On lugusid, mis seostuvad otseselt “meie looga”, aga ka palasid, mis iseloomustavad praegust olukorda maailmas. Samuti killuke rahvamuusikat, et talueluga rohkem haakuda,” märkis oboemängija. Kontserti alustab duo kõige varem kirjutatud teosega repertuaaris: kõlavad François Couperin’ “Kuningliku kontserdi” I, II ja IV osa.

"Meie lugu muusikas on olnud ka meie loo aluseks. Esmakordselt kohtusime muusikat tehes."

Marius Järvi, tšellist

Marius Järvi nimetas, et nad lähtusid kava koostades siiski ka pilli võimalustest ja repertuaari olemasolust, samuti arvestasid, et publikul oleks palju vaheldust ja äratundmismomente. “Kuid sellegipoolest on sees mitmeid palasid, mis otseselt “meie looga” haakuvad. Näiteks Arvo Pärdi “Ukuaru valss”, mida oma pulmas avavalsi tantsimise asemel hoopis mängitud sai,” lisas ta.

Muusikute sõnul pole sellisele koosseisule eriti palju originaalrepertuaari ja kontserdil kõlavadki enamasti seaded. “Teiste hulgas on plaanis ka üks maailma esiettekanne Mariuse venna Madis Järvi sulest,” märkis Ingely Laiv-Järvi. “Teos on inspireeritud praegusest olukorrast maailmas ja kannab nime “Vibratsioonid isolatsioonis”.”

Veebikontserdi kuulajatel on harukordne võimalus elada kaasa duo (lava)debüüdile: täispika kontserdi ainult kahekesi annavad oboemängija ja tšellist esimest korda. “Oleme palju mänginud samas kollektiivis ja eri ansamblites, aga ainult oboe-tšello duona veel vähe tegutsenud,” tõdes Ingely Laiv-Järvi.

“Veebikontsert on meile täiesti esmakordne kogemus. Ei oska veel ette kujutada tunnet, et mängid justkui vaid iseendale ja videokaamerale. Samuti pole kodune akustika võrreldav kontserdisaali omaga ja ka tehnika pole selline, et annaks kõlaliselt päris sama tulemuse, mis professionaalne salvestustehnika. Seepärast on kindlasti tegemist mõnevõrra keerulisema ülesandega. Aga mõte on ju siiski muusika edastamises ja emotsioonis. Küll jõuame ka kontserdisaalis taas mängida,” arutles Ingely Laiv-Järvi.

Muusikute sõnul on publiku kohalolu väga oluline, sest publik kiirgab tagasi energiat. “Publiku tagasiside annab muusikutele erilisema tunde ja rõõmu endast kõik anda. Aga ma arvan, et suudame ehk endale reaalset publikut ette kujutada ja siiski end täielikult kontserdimeeleollu viia,” rääkis oboemängija.

Kolmapäevane veebikontsert jääb Ingely Laiv-Järvile praegu viimaseks ülesastumiseks. “Pärast seda jään pikemalt pausile aktiivsest muusikuelust. Küll aga võib abikaasat üsna pea kuulda Rakveres, kui olukord on selleks ajaks stabiliseerunud. Nimelt astub ta üles Põhja Konna ja Estonian Cello Ensemble’i ühisel kontserdil 1. augustil Rakvere uue laululava avamisel,” kõneles Ingely Laiv-Järvi.

Muusikud tunnistasid üksmeelselt, et ootavad pikisilmi kriisi möödumist, et taas publikuga kontserte anda.

Muusikud

  • Ingely Laiv-Järvi (1993) alustas oboeõpinguid 11-aastaselt Rakvere Kaurikoolis (õpetaja Edvin Lips) ning jätkas 2006. aastast Tallinna muusikakeskkoolis. Aastal 2018 lõpetas ta Saksamaal Karlsruhe kõrgemas muusikakoolis professor Thomas Indermühle oboeklassis bakalaureuseõppe. Ingely Laiv-Järvi on pälvinud preemiaid mitmel konkursil ning saavutanud teise koha telekonkursil “Klassikatähed” (2018).
  • Marius Järvi (1981) hakkas tšellomänguga tegelema neljaaastaselt. 1987. aastal astus ta Tallinna muusikakeskkooli, 1995. aastast õppis Lahtis Päijät-Häme konservatooriumis, 2000. aastal alustas ta õpinguid Sibeliuse akadeemias. Marius Järvi on saavutanud silmapaistvaid tulemusi konkurssidel nii Eestis kui ka välisriikides.

NB

Veebikontserti sarjast “Elu pärast aega ...”, kus täna kell 20 astuvad kuulajate ette Ingely Laiv-Järvi ja Marius Järvi kontserdiga “Meie lugu muusikas”, saab vaadata otseülekandes Rakvere kultuurikeskuse Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles