Terviseamet lubab puukentsefaliidi vastu vaktsineerida

Lauri Mutso
Copy
Nüüdsest võib perearsti poole pöörduda puukentsefaliidi vaktsiini esimese või teise doosi saamiseks.
Nüüdsest võib perearsti poole pöörduda puukentsefaliidi vaktsiini esimese või teise doosi saamiseks. Foto: Ants Liigus

Riigis kehtiva eriolukorra tõttu tegelevad perearstid peale erakorralist sekkumist vajavate terviseprobleemide vaid alla-aastaste laste tervisekontrolli ja immuniseerimiskava täitmisega, muu plaaniline töö on peatunud. Samal ajal lähevad kevadel liikvele puugid, kes toovad kaasa ohu nakatuda puukentsefaliiti. Nii otsustas terviseamet lubada entsefaliidivastast kaitsepookimist.

Kevadiste soojade ilmade saabudes hakkavad inimesed veetma rohkem aega looduses, eriti selleks, et pääseda välja peale pikki päevi kodus. Nad jalutavad metsas, sõidavad suvilasse ja maakoju ning viibivad rohkem aega väljas. See võib omakorda luua soodsad tingi­mused laialdaseks nakatumiseks puukentsefaliiti, koormates juba niigi pingelises olukorras meie ­riigi meditsiinisüsteemi.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialisti Irina Filippova sõnutsi pöördus amet seetõttu Eesti Perearstide Seltsi poole ettepanekuga tagada inimestele puukentsefaliidivastane kaitsepookimine vähemalt esimese ja teise korra vaktsiini doosiga. Filippova jutu järgi seltsi juhatus nõustus sellega. “Seega võivad inimesed, kes vajavad puukentsefaliidi vaktsiini esimest või teist doosi, pöörduda oma perearsti poole. Perearst vaktsineerib neid esimesel võimalusel,” sõnas Filippova. Puukentsefaliidi vaktsiini kolmanda-neljanda doosi ja järgmised tohib aga mõne nädala või kuu võrra edasi lükata, kuni perearstide plaaniline vastuvõtt ja vaktsineerimiskabinettide töö haiglates taastuvad. Sellest teatab terviseamet eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles