Puugid on liikvel, ent vaktsineerida ei saa niipea

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Puugid ­levitavad kaht haigust: puukborrelioosi ja -entsefaliiti.
Puugid ­levitavad kaht haigust: puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Foto: Aivar Ruukel

Peamiselt koerajalutajad on märganud saabunud kevade ja eriolukorra varjus looduses elavnenud puuke, kes levitavad puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Viimasena mainitu vastu on võimalik end kaitsta süstiga, ent borrelioosivaktsiin puudub.

Saabunud kevade varjus on elavnenud puugid, kes levitavad puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Viimasena mainitu vastu saab end kaitsta vaktsineerimisega.

Puukentsefaliidivastane vaktsineerimine koosneb kolmest süstist: kaks esimest tehakse ühe- kuni kolmekuulise vahega ja kolmas kuni aasta hiljem. Pärast kahte süsti on immuunsus hea, kuid see kestab vaid ühe hooaja, kolmas süst tugevdab tõvekindlust. Korduvalt tuleks Eestis kui puukentsefaliidi levialas vaktsineerida edaspidi kolme kuni viie aasta järel. Eriolukorrast tingituna on enamik arste ja farmatseute puugisüstide tegemise edasi lükanud kuni kriisiperioodi lõppemiseni.

Pärnu haigla infektsiooni­kontrolli arsti Kadi Kengi selgitust mööda sõltub revaktsinatsioon ja järelkaitsesüstimine sellest, kus ja millal on patsienti varem vaktsineeritud ja kas tervishoiutöötajal on seda praegu võimalik teha. “Ideaalis peaks patsient saama kordusvaktsiini, kui tema vaktsineerimisplaan seda ette näeb,” ütles Kenk.

Esimene doos ei kaitse patsienti haigestumise eest, teine doos tuleb süstida kuu möödudes ja kaitsekehad hakkavad tekkima paar nädalat pärast kordussüsti.

"Midagi ei juhtu, kui immuniseerimine paari kuu võrra edasi nihkub."

Kadi Kenk

Patsiendil, kel on baasimmuunsus enama, näiteks kolme vara­sema kaitsesüstiga juba loodud, kestab vastupanuvõime kauem. “Midagi ei juhtu, kui immuni­seerimine paari kuu võrra edasi nihkub,” selgitas Kenk.

OÜ Pärnu Perearstid juhiabi Gerly Sadilov-Hansti sõnul on terviseameti soovituse kohaselt lükatud täiskasvanute plaani­line vaktsineerimine edasi kuni COVID-19 puhangust tingitud olukorra paranemiseni. “Revaktsineerimist saab edasi lükata. Soovituslik on teha seda aasta jooksul. Näiteks kui inimesel oli vaktsineerimine määratud tänavu märtsiks, võib seda teha veel kogu selle aasta,” kinnitas Sadilov-Hanst.

Apteekides on puugivaktsiini tegemine peatatud.

Selline näeb välja puuk lemmikloomal, kellelt ta on juba mitu päeva verd imenud.
Selline näeb välja puuk lemmikloomal, kellelt ta on juba mitu päeva verd imenud. Foto: Petcity
Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine on teadmata ajaks edasi lükatud.
Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine on teadmata ajaks edasi lükatud. Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles