Õpetaja hajameelsus andis häkkerile võimaluse

Toomas Herm
Copy
Tapa gümnaasiumi õpilane häkkis sisse õpetaja Stuudiumi keskkonda.
Tapa gümnaasiumi õpilane häkkis sisse õpetaja Stuudiumi keskkonda. Foto: Sander Ilvest

Tapa vallavanem Riho Tell oli täna pärastlõunal pisut üllatunud, kui kuulis maakonnalehelt, et eile oli alustatud kriminaalmenetlust Tapa vallas asuva kooli teate alusel, milles märgiti, et keegi oli pahatahtlikult sisenenud õpetaja Stuudiumi keskkonda. Seal oli muudetud õpilaste hindeid, lisatud õpilastele märkuseid ning saadetud sealt õpetaja nimel välja solvavaid kirju.

Tell meenutas, et just hommikul oli valla koolijuhtidega olnud Skype'i vahendusel koosolek, kus osalesid kõik koolijuhid. Mitte ükski juhtunust ei rääkinud.

Aga saladus ei jäänud vaka alla. Peagi selgus, et häkkimine oli seotud Tapa gümnaasiumiga. Telli sõnul ei pidanud kooli direktor Elmu Koppelmann asja nii oluliseks, et seda pidanuks suure kella külge panema.

Sündmused said aga alguse sellest, et kooli direktorile ja paarile õpetajale oli saadetud SMS-sõnum, kus paluti teatada Smart-ID kood. Direktor seda muidugi ei andnud, kuid üks õpetaja viibis sel hetkel nõupidamisel ja ajapuudusel ei hakanud asjasse süvenema, vaid saatis nõutud koodi.

Kui sündmused hakkasid arenema, siis tekkis direktoril kohe kahtlus, milleks seda koodi vaja oli olnud. Raskusi polnud ka küsija välja selgitamisel. Kooli direktor rääkis vallajuhile, et andis õpilasele aega tegu üles tunnistada. Et ülestunnistust ei tulnud, tehti politseisse avaldus.

Tapa gümnaasiumi direktori Elmu Koppelmanni hinnangul häkkimisega korvamatut kahju küll ei tehtud, kuid tegu ise on taunitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles