Jaak Aab: Euroopa Liidu üleminekufond puudutab peamiselt Ida-Virumaad

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab ütles, et nii Ida-Virumaa tegevuskava uuendamine valitsuses kui ka Ida-Viru arengustrateegia täiendamine maakonnas aitavad sillutada teed piirkonna keskkonnasõbralikumale ja kestvamale arengule.
Riigihalduse minister Jaak Aab ütles, et nii Ida-Virumaa tegevuskava uuendamine valitsuses kui ka Ida-Viru arengustrateegia täiendamine maakonnas aitavad sillutada teed piirkonna keskkonnasõbralikumale ja kestvamale arengule. Foto: Peeter Langovits

Valitsus arutas edasisi samme Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondi vahendite kasutamiseks, millega tagada Ida-Viru maakonna arengu jätkusuutlikkus ka põlevkivitööstuse osakaalu järkjärgulisel vähenemisel.

Riigihalduse minister Jaak Aab ütles, et nii Ida-Virumaa tegevuskava uuendamine valitsuses kui ka Ida-Viru arengustrateegia täiendamine maakonnas aitavad sillutada teed piirkonna keskkonnasõbralikumale ja kestvamale arengule.

"Seda tuge on väga vaja, eriti siis, kui tulevikus põlevkivitööstuse roll piirkonnas väheneb. Küll aga ei saa see juhtuda üleöö, üleminek kestab üle kahekümne aasta, mistõttu töötame koostöös Ida-Virumaa kohalike omavalitsuste, ekspertide ja huvigruppidega välja toimivad plaanid, kuidas tagada uued arengud," sõnas Jaak Aab.

Valitsus otsustas kabinetinõupidamisel, et uuendatud Ida-Virumaa tegevuskava üle otsustab valitsus, et anda koordineeritult eri ministeeriumidele ühiselt suurem roll ja vastutus tegevuskava elluviimiseks.

Samuti leppis valitsuskabinet kokku edasised sammud Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondi vahendite kasutamise ettevalmistamiseks. Fondist rahastatavad tegevused aitavad saavutada Euroopa Liidu kliimaeesmärke ja ühtlasi leevendada põlevkivi kasutamise vähenemisega kaasnevaid mõjusid.

Õiglase ülemineku fond puudutab Eestis peamiselt Ida-Virumaad, mille majanduses on põlevkivitööstusel seni olnud võtmetähtsus.

"Tuleb arvestada, et mitte kõiki Ida-Virumaa arenguks olulisi tegevusi ei saa õiglase ülemineku fondi kasutamise tingimuste kohaselt fondi vahenditest toetada," nentis Aab.

"Seetõttu annab riigi ja maakonna tegevuskavade täiendamine vajaliku paindlikkuse ja laiema vaate kui vaid konkreetse fondi vahendite kasutamiseks üleminekukava koostamine."

"Omavalitsustel ja kohalikel partneritel on siin väga oluline roll pakkuda piirkondlikele kitsaskohtadele ja võimalikele negatiivsetele mõjudele asjakohaseid lahendusi. Samuti tuua ühise laua taha piirkonna elanikud, ettevõtjad, üleminekust mõjutatud sektorite töötajad ja keskkonnaühendused, et üheskoos arutada nii lahendusi kui ka nende ellu viimist," lisas Aab. 

Rahandusministeeriumi pakutud plaani kohaselt on õiglase ülemineku fondi vahendite kasutamise aluseks olemasolevad arengudokumendid – riigi Ida-Virumaa tegevuskava ja kohalike omavalitsuste koostatav Ida-Viru maakonna arengustrateegia. Neid tuleb ajakohastada ja täiendada.

Avalike arutelude ja konsultatsioonidega alustatakse esimesel võimalusel, arvestades seejuures formaadi valikul eriolukorra piirangutega. Alusdokumendid uuendatakse 2020. aasta lõpuks ning selleks kavandatakse laiapõhjalist kaasamist. Lisaks tehakse uuringuid ülemineku sotsiaal-majanduslike mõjude tuvastamiseks ja leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles