Rohemeeter aitab hoida elurikkust

Inna Grünfeldt
Copy
Elurikkad maastikud on olulised, sest need tagavad meile puhta õhu ja vee ning füüsilise ja vaimse tervise.
Elurikkad maastikud on olulised, sest need tagavad meile puhta õhu ja vee ning füüsilise ja vaimse tervise. Foto: Lars Götzenberger

Tartu ülikooli teadlaste loodud rakendus annab soovitusi Eesti elurikkuse hoidmiseks.

Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudis välja töötatud rakendus Rohemeeter aitab hinnata Eesti maastike looduslikku mitmekesisust. Valides kaardirakenduses asukoha, annab Rohemeeter soovitused elurikkuse säilitamiseks või piirkonna looduskeskkonna parandamiseks. Rakenduse töötasid koos töörühmadega välja Tartu ülikooli botaanikaprofessor Meelis Pärtel ja botaanika vanemteadur Aveliina Helm.

Elurikkus väheneb kiiresti kogu maailmas ning see seab ohtu hästi toimivate ökosüsteemide säilimise ja seeläbi ka meie elukeskkonna. "Heas seisus ökosüsteemid ja elurikkad maastikud on olulised, sest need tagavad meile puhta õhu, vee, füüsilise ja vaimse tervise, identiteedi, kodutunde ning palju muud, mida kipume pidama iseenesestmõistetavaks," selgitas professor Meelis Pärtel.

Pärteli sõnul ohustavad elurikkust enim ajalooliste, pikka aega püsinud niidukoosluste hävimine, põllumajandusmaastike muutumine liiga ühetaoliseks, loodusliku koosseisuga vanade metsade vähesus metsamaastikes, soode ja märgalade kuivendamine ning liikide vajaduste eiramine linnade ja uusasumite planeerimisel ja haljastamisel.

Tartu ülikooli teadlaste väljatöötatud Rohemeeter toetab nii maa- kui ka linnapiirkondade maastike planeerimisel Eesti elurikkust ning keskkonna toimimiseks elutähtsate ökosüsteemide säilitamist. Rohemeetri abil saab koduhoovi või avaliku ruumi kujundamisel teha valikuid ja otsuseid, mis hoiavad keskkonda sobilikuna nii inimesele kui ka teistele liikidele meie ümber.

Rakenduse algoritm põhineb enam kui 70 kaardikihi analüüsil. 

Botaanika vanemteadur Aveliina Helm lisas, et Rohemeeter on igaühe looduskaitsetööriist. "Teiste liikide käekäik sõltub igaühe valikutest. Rohemeeter aitab ära tunda ja hoida elurikkuse tugialasid ning annab juhtnööre, kuidas maastiku elurikkusesõbralikkust suurendada. Nii aitab Rohemeeter igaühel olla teadlik looduskaitsja," rõhutas Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles