Põllumeestel palutakse teatada linnukahjust

Inna Grünfeldt
Copy
Haned tekitavad põllumeestele probleeme.
Haned tekitavad põllumeestele probleeme. Foto: Sille Annuk

Põllumeestel palutakse teatada linnukahjust kindlasti keskkonnaametile.

Kevad on päevakorda tõstnud Eestimaa põldudele jõudnud rändlindude tekitatud kahjud põllukultuuridele ning haneliste heidutuse. Rändel olevate haneliste arvukus ja põllumajandusele tehtud kahjud on viimastel aastatel oluliselt kasvanud – seda on märganud nii põllumajandustootjad ise kui ka tunnistanud ornitoloogid ja keskkonnaametnikud.

"Osalist leevendust lindude tekitatud kahjudele pakub riigi makstav hüvitis. Põllumehed peaksid keskkonnaametile kahjudest kindlasti teada andma. Keskkonnaametnikud hindavad vastavalt kehtestatud metoodikale kahjustuse ja selle põhjal arvutatakse hiljem ka kompensatsioon, mis on kuni 3200 eurot aastas tootja kohta," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige ja teraviljatoimkonna esimees Olav Kreen.

Kreeni sõnul on kahjudest teatamine oluline, kuna see aitab paremini hinnata nende tegelikku ulatust ja mõju Eesti põllumajandusele. Ainult nii saab selgitada linnukahjude probleemi tõsidust.

Tänavu korraldab heidutusjahi tõhususe hindamiseks OÜ Rewild ulatuslikuma uuringu.  

Haneliste jaht on Eestis lubatud 20. septembrist 30. novembrini. Paraku ületab aga just kevadine rändlindude kahjustus taluvuse piiri, põhjustades põllupidajatele ulatuslikku kahju. Põllumehed on olukorra leevendamiseks korduvalt teinud ettepanekuid kevadise heidutusjahi lubamiseks, sest teiste heidutusvahendite mõju on piiratud või ammendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles