Demineerijatel jagub Virumaal rohkesti tööd

Inna Grünfeldt
Copy
Igasugustest leitud lõhkekehadest tuleb eemale hoida ja kohe häirekeskusele teatada.
Igasugustest leitud lõhkekehadest tuleb eemale hoida ja kohe häirekeskusele teatada. Foto: Ida päästekeskus

2020. aasta on toonud Ida-Eesti pommigrupi demineerijatele võrreldes eelmise aastaga kolm korda rohkem tööd.

Käesoleval aastal on ida regioonis olnud demineerijatel 107 sündmust (20. aprilli seisuga), millest 94 on olnud seotud lahingumoonaga. Lahingumoona on leitud nii metsast, koduhoovidest kui ka mererannast.

Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo sõnul on selle aasta lumetu talve tõttu olnud ida regioonis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes sündmusi kolm korda rohkem. Eelmise aasta 15. aprilli seisuga oli neid olnud vaid 31.

"Lõhkekehasid oleme käesoleval aastal hävitanud 379 ühikut, võrdluseks eelmise aasta 51 ühikut 15. aprill iseisuga, mida on seitse korda rohkem kui eelmisel aastal," ütles Rauno Raidloo.

Valdav osa ida regiooni pommigrupi kutseid on seotud teise maailmasõja aegsete intensiivsete lahingupiirkondadega, mis maastiku eripära tõttu on kõrvalisemates ja kehvemini ligipääsetavates asukohtades.

"Seda muidugi ei saa reegliks pidada, sest lõhkekehasid võib leida kõige eriskummalisematest kohtadest: mererand, vanad kaevud, tiigid, järved, lakad, pööningud, keldrid, põllud. Loeteluga võib minna väga pikalt edasi," rääkis Ida-Eesti pommigrupi juht.

Lisaks sellele, et Ida-Eesti pommigrupi demineerijatel on palju tööd, on käinud nad abistamas. Nimelt panustas Ida-Eesti pommigrupp ja IPK Järvamaal leitud Saksa päritolu 250 kg lennukipommi hävitamisoperatsiooni oma meeskonna ja IPK tehnikaga.

Demineerijad juhivad tähelepanu sellele, mida inimene ei tohi teha, kui ta on kahtlase eseme avastanud. Kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta, et seda kellelegi näitama minna. Ei tohi edasi kaevata, välja tõsta, midagi rohkem uurima hakata. Teine asi, mida teha – hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse ning helistage häirekeskusele ja täitke saadud juhiseid.

Demineerijad rõhutavad ka seda, et keegi ei naera ega karista teid, kui tegemist ei olnud lõhkekehaga, eksimine on inimlik. Igal juhul on parem pigem üle reageerida ja anda leiust kindlasti teada häirekeskuse infotelefonil 112.  

Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Peamised lõhkekehad, mida Eestist leitakse, on miinipildujamiinid, käsigranaadid ning mürsud. Samas on leitud ka lennukipomme ja lõhkeainet.

Copy
Tagasi üles