Naabermaakonnas sagenenud kütusevargused pole meieni veel jõudnud

Toomas Herm
Copy
Varas on susanud vooliku veoauto paaki.
Varas on susanud vooliku veoauto paaki. Foto: Lõuna prefektuur

Turvafirma Rapid Security häirestatistika näitab, et aprillis võtsid vargad ootamatult sihikule traktorite ja ehitusmasinate paagis oleva kütuse.

"Viimase kahe nädala jooksul on Rapid Security häire- ja juhtimiskeskusesse tulnud ootamatult palju häireid kütusevarguse katsetelt," selgitas ettevõtte juhataja ja turvaekspert Vallo Põldma. "Varastatakse peamiselt traktoritest ja muust tehnikast ehitusobjektidel."

Kütusevargused ja varguskatsed on toime pandud peamiselt Harjumaal, viimati Tallinnas, Saue ja Anija vallas. "Võimalik, et kütusevargused ehitustelt on seotud ka pandeemiakriisiga," ütles Põldma. "Paljudel inimestel, eriti neil, kes "mustalt" töötanud, on sissetulekud oluliselt vähenenud ning nõudlus odava kütuse järele kasvab."

Ida prefektuurist öeldi, et aprillis on Rakvere politseijaoskonnas alustatud üks kütusevargust puudutav kriminaalmenetlus. Ajavahemikul 1.–8. aprillini on Viru-Nigula vallas Varudi külas varastatud ekskavaatorilt kaks akut, 200 liitrit kütust ja parempoolne tuli. Tekitatud kahju on ligikaudu 1000 eurot.

Ajavahemikul 12. märtsist 20. aprillini on Lääne-Virumaal registreeritud üks kütusevargus, eelmisel aastal samal perioodil oli neid kaks.

Rakvere politseijaoskonna juhtivuurija Tiina Toost selgitas, et varguste ennetamiseks saavad väga palju ära teha ka inimesed ise. "Näiteks kui tehnika jäetakse objektile, siis on mõistlik sõidukid ja muu kütust vajav tehnika tankida enne töö alustamist või paigaldada territooriumile valvekaamera," õpetas ta. "Lisaks saavad kogukonna turvalisuse tagamisel abiks olla kõik piirkonnas elavad inimesed, kes saavad politseid teavitada, kui märkavad ehitusobjektide läheduses kahtlaseid inimesi või sõidukeid."

Kui vargus on juba toime pandud, siis tuleb sellest esimesel võimalusel politseile teada anda. "Niimoodi saame operatiivselt hakata tegutsema selle nimel, et teo toimepanijad välja selgitada ja kannatanu oma vara tagasi saaks," selgitas Toost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles