Algavad noorte laulu- ja tantsupeo omaloomingu korjetalgud

Inna Grünfeldt
Copy
Et laulupidu mõjuks värskelt, kutsutakse loomeinimesi korjetalgutele.
Et laulupidu mõjuks värskelt, kutsutakse loomeinimesi korjetalgutele. Foto: Mihkel Maripuu

Esimest korda on võimalik kõigil laulu- ja tantsupeo loomeprotsessis osaleda. Kõik autorid on oodatud omaloomingu korjetalgutele, et üheskoos leida 2022. aastal toimuva XIII noorte laulupeo kavasse uut repertuaari ning otsida muusikalist inspiratsiooni koreograafidele XIII tantsupeo kavasse tantsude loomiseks.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo kunstiliste toimkondade ning Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse korraldatud talgutel on oodatud osalema heliloojad ja tantsuloojad, laulude ja laulusõnade kirjutajad, luuletajad ja kõik, kellel ehk juba praegu on kusagil laekas valmis laulu- ja tantsupeole sobivat omaloomingut või kellel tekib täna inspiratsioon mõne teose loomiseks ja talgutel osalemiseks.

Talgute abil soovitakse tuua laekast lavale nii tuntud kui ka veel tundmatute autorite teosed, mis laulu- ja tantsupeole omaselt kannaksid edasi meid ja meie kaasaega ilmestavaid ja ühendavaid ideaale ja väärtusi.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo üldjuhid Pärt Uusberg ja Agne Kurrikoff-Herman loodavad, et talgud inspireerivad igaüht kaasa mõtlema, kuidas laulu- ja tantsupeo­traditsioon praegust noort võiks kõnetada või mida üks noor inimene laulu- ja tantsulavalt ühiskonnale öelda tahaks.

Noorte laulu- ja tantsupeod on olnud sillaks, mis on juhtinud noored laulu- ja tantsupeotraditsiooni juurde, teisalt on noored toonud lavale kaasa värsked ideed ja öelnud välja selle, mis neile korda läheb, mõtestades seeläbi pidevalt traditsiooni oma kaasajas.

XIII noorte laulupeo peadirigent Pärt Uusberg rõhutab, et need omaloomingu korjetalgud ei ole olemuselt kindlasti mitte konkurss, vaid pigem avatud platvorm kõigile, et tutvustada kunstilisele toimkonnale oma teoseid. “Võibolla on meie seas loojaid, kelle kohta me üleliia palju ei tea, aga kellel on annet väljendada end kas kooriteose, laulu, luuletuse või hoopiski tantsu loomise näol,” selgitas Uusberg.

Täpsemat infot talgute kohta leiab internetist aadressil laulupidu.ee ning sama veebilehe kaudu saab oma teoseid saata 20. maini.

Noorte laulu- ja tantsupidu toimub 1.–3. juulil 2022. aastal Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles